Френското посолство в България ще отличи най-ангажираните в устойчивото еко развитие общини 

Френското посолство в България стартира конкурс „ЕКООБЩИНА“, за да отличи общините, които са най-ангажирани с целите на устойчивото развитие и борбата с глобалното затопляне на климата.  Поканени да участват в „ЕКООБЩИНА“ са всички български общини, като техните кандидатури ще бъдат оценявани от експертно жури във всяка една област. В края на конкурса ще бъдат връчени по две първи награди във всяка една от четирите категории, съответно за община с население до 10 000 души и с население над 10 000 души. Наградите са четиридневно учебно пътуване във Франция за двама представители на общината лауреат, осигурени от министерствата на регионалното развитие и благоустройството и на околната среда и водите. Те ще имат за цел да представят на местната администрация добрите практики и да установят добри двустранни отношения.

Общините лауреати ще бъдат обявени на официална церемония през месец октомври. Освен наградите, предоставени от министерствата, корпоративните партньори също ще наградят победителите с: автомобил за един месец на двете общини победителки в категория „Устойчива мобилност“ (предоставена от „Рено Нисан“ България); материална помощ за обновяване на обществено пространство на победителите в категория „Енергийна ефективност на сгради“ (предоставена от „Сен-Гобен Вебер България“); консултация и одит на тема специфичните предизвикателства в тези области, както и с посещение в европейска фирма еталон за победителите в категории „Устойчиво управление на води“ и „Устойчиво управление на отпадъци“ (предоставена от „Веолия“ България); енергиен одит на двете общини, спечелили в категория „Енергийна ефективност на сгради“, който ще бъде направен на обществена сграда (например училище, административна сграда или болница) по избор на наградените (предоставена от „Шнайдер Електрик“ България).

„Всяка от 265-те общини в България търси решение на проблемите, с които се сблъскват гражданите ѝ. Проблеми с различно измерение в зависимост от общините и селата. Но малко или повече, всички са изправени пред едни и същи трудности. В същото време не съществува форум, на който общините да могат да обменят опит помежду си”, отбеляза в обръщението си посланикът на Франция у нас Ксавие Лапер дьо Кабан. Ето защо конкурът си поставя за своя първа цел да предложи място за срещи и дискусии на всички български общини, за да могат те да споделят своя опит в тази област, да открият направеното от други общини, да почерпят вдъхновение от опита на колегите си кметове, без да е необходимо всеки сам да преоткрива колелото, допълни посланикът.

Конкурсът е под патронажа на Президента на Р България и се осъществява в партньорство с Министерството на регионалното развитие и благоустройството и с Министерството на околната среда и водите.

Може да харесате още...