Европа, ударена в сърцето – повече от 130 загинаха и над 200 бяха ранени при атентати в Брюксел

Повече от 130 души загинаха, а над 200 бяха ранени при атентати в сърцето на Европа днес преди обяд. Брюксел беше окървавен на летище “Завентем” и в метрото. На летището са избухнали 2 бомби, намерен е и трети експлозив. Метрото е било разтърсено от едно взривно устройство. В Белгия беше обявена  IVстепен на риск от извършване на терористична атака. В тази връзка българските власти излязоха със съвет, ако планираме пътуване до страната, да го отложим до изясняване и нормализиране на обстановката. За вече пребиваващите в Белгия се препоръчва редовно да следят съобщенията и да спазват стриктно разпоредбите на официалните местни власти. Да избягват да посещават оживени места и особено големите транспортни центрове като метрото и летищата в Брюксел и другите големи градове, както и да проявяват повишена бдителност и внимание при пазаруване в големите търговски центрове.

brusselseПрепоръчително е при краткосрочно пътуване до Белгия да се регистрираме на интернет сайта на МВнР или да предоставим координати за връзка на посолството на България в Брюксел:

Адрес:Ул. Мосики №7,1180 Брюксел, Кралство Белгия
Тел.: +32 2 374 47 88
Факс: +32 2 375 8494
Дежурен телефон в извънработно време: + 32 473 981 042
Приемно време: По – Пт, 09.00 – 17.30 ч
E-mail: Embassy.Brussels@mfa.bg
Website: www.mfa.bg/embassies/belgium

Консулска служба на посолството:

Адрес: Rue Copernic№ 4C, Bruxelles 1180
Приемно време: Понеделник – Петък, 10.00 – 12.00 ч. (с предварително записване)
Тел.:+ 32 2 374 5963
Телефон за записване: +32 2 375 8650, между 14:30-16:30ч.
Факс: + 32 2 375 5382
Дежурен телефон за спешни случаи в извънработно време: +32 473 981042
E-mail: Consular.Brussels@mfa.bg

От външно министерство уведомяват, че, по указание на премиера Бойко Борисов и съгласно заповед на външния министър Даниел Митов, задграничните представителства на България в Брюксел ще създадат организация за осигуряване на краткосрочен подслон в сградния фонд на мисиите за бедстващи наши сънародници. Става дума за тези, които нямат възможност да се приберат в България поради отменените днес полети от белгийската столица, на които е отказано съдействие от авиокомпании или пътнически агенции. За тях ще бъде осигурен подслон срещу представяне на редовен самолетен билет за отменен полет, съобщават властите ни.

samotna_sve6tПо-рано в изявление на българския министър на външните работи Даниел Митов беше изказана съпричастност към трагедията и готовност за отстояване на общите европейски ценности. “В този труден момент България е заедно с приятелския белгийски народ в неговата скръб за жертвите и пострадалите.

Европа е единна в своята солидарност с белгийския народ. Всички заедно осъждаме по най-категоричен начин този брутален акт на тероризъм.

Европа ще намери най-добрия начин, за да защити своята цивилизация и култура. Брюксел е нашата обща столица. Той е символ нашата свобода и общи ценности и ще бъде защитен. Европейците няма да се подадат на страха и заедно ще надделеят над тероризма”.

Айфеловата кула светна в цветовете на белгийското знаме тази вечер.

Терористите се издирват.

 

Може да харесате още...