Карнавалът в Ксанти, Гърция: жажда да видиш света с други очи

гост автор: Соня Митова

За карнавала в Ксанти, Гърция, всяка година се стичат хиляди туристи, част от които българи. Неописуемо е усещането да се слееш с това грандиозно шествие. Всички са маскирани и свободно изразяват себе си. Карнавали се провеждат в Гърция още от древността и са свързани с култовете към Дионис – бога на виното и опиянението от живота. Смях, танци и музика обгръщат целия град. Море от шарени хора, накъдето и да се обърнеш, а ти се сливаш с общия поток и в един момент искаш или не започваш автоматично да се движиш жизнерадостно в ритъма на музиката. Така катарктично е усещането да вдъхнеш свободата от това да си тук без да мислиш кой си, важността ти се губи, егото изчезва и за миг си спомняш, че ти е вградено в душата да бъдеш homo ludens или иначе казано играещ човек. Така опознаваш света истински, преплитайки нишките на настоящия момент в безкрайността. Сълзи от радост в очите- ето че си изпълзял от дупката, осмелил си се да изкрещиш, да заявиш, че те има, че си жив, а вятърът и облачното време спират сякаш да съществуват. Оставате само ти и въртележката на живота.

Не искаш да си тръгнеш от това място, от този момент. Видял света с други очи, ти си жаден за още и още, жаден за отговори, за избистряне на съзнанието, за разбиране, за споделяне на мигове. Вглеждаш се в хората срещу теб – ти им се усмихваш, те на теб – също. Защото тук всичко е позволено. Някой вече те е нашарил с бои по лицето, какво пък толкова. Така приветстваме детето в себе си. Няма значение дали си на 1 годинка, на 8 или на 88, дали си в бебешка количка или се придвижваш с бастун. Всички са поканени.

Така, вкусили от общата приповдигаща енергия от последния ден на фестивала, предусещаме края на нещо, което ни дава сила да претворяваме света по един нов и шарен начин. В 12 часа вечерта, когато групите българи вече сме се върнали отново в уюта на своите домове, те са палили царос – това е чучело, което се приема за символ на лошото и всичко, което препятства живота. Играли са танци около огъня и са гонели злите духове…докато ние сме сънували. Накрая е имало и заря.

Очаквайте видео.

снимки: Соня Митова, Джоел Нуру

Може да харесате още...