“Кербала” на режисьора и сценариста Кшищоф Лукашевич стартира 11-тия София Филм Фест в Пловдив

След броени минути, в 18:30, в LUCKY Дом на киното полско-българската продукция “Кербала” стартира 11-тия София Филм Фест в Пловдив. Специално, за да я представи и да открие фестивала, под тепетата идва режисьорът и сценарист на филма. През април 2004 г. войната в Ирак е в разгара си. В иракския град Кербала бунтовници на Ал Кайда и Aс-Садр започват серия от нападения над града. Яростните атаки са посрещнати само от осемдесет полски и български войници, оборудвани с оръжие и храна за 24 часа. Губейки комуникация с базата, те не знаят кога да очакват подкрепа. С ограничени дажби, използвайки почти всичките си боеприпаси, трябва да се изправят пред смъртта в една от най-големите битки за поляци и българи след Втората световна война.

Enclave 4От 20:45 часа е продукцията на Събрия и Германия – “Анклав”. Косово, 2004 г., пет години след войната. Сръбската общност обитава изолирани общества – анклави. Ограничени в много малко пространство, сърбите живеят при доста лоши условия. Ненад е 10-годишно момче, осмелило се да направи нещо немислимо, а именно да прекоси вражеската линия и да създаде приятелства сред мюсюлманското мнозинство на сериозно разделеното, разбито от войната Косово. Филмът е базиран на вечната и поучителна история за прошката и любовта.

Очакват ни 11 дни с 28 заглавия. Следете Facebook страницата на „София Филм фест в Пловдив“ за повече информация. Билетите са на цена 6лв за един и 25лв за карта с 5 прожекции.

 

Може да харесате още...