Kунева поиска включването на българските граници с Турция в споразумението между ЕС и Анкара за миграцията

Държавите-членки на ЕС да отчетат необходимостта от защита и включване на българските морски и сухопътни граници с Турция в споразумението между ЕС и Анкара, което ще бъде финализирано на предстоящия Европейския съвет. За това призова вицепремиерът и министър на образованието и науката Меглена Кунева при участието си в Съвет „Общи въпроси“ в Брюксел, който подготвя Срещата на върха на държавните и правителствени ръководители на ЕС, насрочена за 17 и 18 март.
Кунева цитира писмото на министър-председателя Бойко Борисов до председателя на Европейския съвет Доналд Туск. „Очакваме сухопътните граници на Турция с държавите-членки на ЕС – България и Гърция, както и всички морски граници между Турция и ЕС, включително морската граница между България и Турция в Черно море, спешно да станат част от преговорите и споразумението с Турция за справяне с въпросите на миграцията. Очакваме в документа, който ще бъде договорен с турската страна, да бъде включена ясна формулировка за турските сухопътни граници с държавите-членки на ЕС – България и Гърция, и всички морски граници между Турция и ЕС“, заяви Кунева.

Тя посочи, че трябва да се ускори работата по решаване на хуманитарните въпроси, от една страна, както и да се изготвят нови стандарти за защита на външните граници на ЕС. Пред журналисти в Брюксел допълни още, че Европа не е достатъчно бърза. „Необходимо ни е повече чувство за спешност“, категорична беше Кунева.  Според нея, решението на страните-членки да отложат българското членство в Шенген в момента поставя страната ни в неизгодна позиция, защото не всички външни граници на ЕС са шенгенски, какъвто е случаят с българската. Кунева изрази очакване въпросът с Шенген да бъде решен до края на годината. България е изразила достатъчно отчетливо през последните дни своята позиция и тя е в полза и на страната, и на ЕС, посочи Кунева.

Докладите за България и Румъния за Механизма по сътрудничество и оценка са приети днес от Съвета „Общи въпроси“ по същия начин, по който се приемат всяка година, каза още тя. Има още какво да се свърши по отношение на Механизма и българското правителство е ясно решено да приключи реформите, подчерта вицепремиерът. Тя беше категорична, че са необходими усилията и на всички останали власти и институции. „Ние знаем какво трябва да направим. Въпрос на воля не само на правителството е да го свършим“, заяви Меглена Кунева.

Може да харесате още...