Фондация “За нашите деца” с предизвикателство в Деня на социалната работа: “Аз съм социален работник. Каква е твоята супер сила?“

С предизвикателство към хората, с които работят всеки ден, а и към всички нас, ще отбележи Международния ден на социалната работа и социалния работник екипът на пловдивския Център за обществена подкрепа „За деца и родители“ към фондация „За нашите деца“. То е под формата на въпрос върху значка с надписа „Аз съм социален работник. Каква е твоята супер сила?“, която от днес носят социалните работници и психолозите в цялата фондация. Идеята е на ръководителя на звено „Социална работа“ в пловдивския център Фиона Зайкова, по чието предложение се изработват не само значките, а и за първи път се отбелязва Деня на социалния работник.

„Години наред, работейки в тази сфера, винаги съм усещала несправедливост, че различни професии честват своя професионален празник, а хората, посветили голяма част от енергията и живота си да работят за благосъстоянието на други хора – нещо толкова благородно, искрено и чисто – някак остават в ъгълчето на отразените и честваните. Затова съм толкова щастлива, че управлението на фондацията прегърна идеята и den na socialnia rabotnik-3ще отбележим днешния ден“, казва Фиона и допълва: „Тези хора имат нужда от това да получат признание, че са важни, ценни, че са суперсила!“ А на въпрос коя е нейната суперсила, отговаря: „Суперсилата ми като социален работник е, че съм човек, който държи да възстановява справедливостта. Когато в живота на едно дете са настъпили несправедливи обстоятелства – да не бъде обичано, да не живее в семейство или срещу него да е упражнено насилие – съм насреща.Убедена съм, че всеки има своя супер сила, важното е да я открие. Всеки в своята професия твори чудеса. Въпросът е да може да ги види“.

За двете социални работнички в екипа на ЦОП Пловдив, чиито имена носят светлина, инициативата да носят значка с предизвикателното послание, е истинско вълнение. Светлана Симеонова, която е социален работник от 5 години, споделя: „Това е професия-призвание и не е свързана само с работни ангажименти, а е кауза. Ние работим със силните страни на семействата и използваме техния капацитет и ресурс, за да ги развиваме като се стараем това да е в интерс на децата и семействата. През позитивните страни трябва да се постигне промяната за детето и за семейството“.

А Светла Иванова допълва от позцията на 6 годишния си опит: „За мен социалната работа е досег до вътрешния свят на хората и отговорност да се отнасяш с уважение към емоциите и личната им история, да не злоупотребяваш с нея и да я използваш в името на най-доброто за тях. Всеки случай е индивидуален и носи спецификата си – майка, която изоставя детето си, дете с увреждане, семейно насилие или cop Plovdiv-den na socialnia rabotnikнаркозависими родители. Важно е да намеря ключа, знаейки, че посоката е най-доброто за детето и ефективна подкрепа за родителите“.

Днес екипът на ЦОП „За деца и родители“ ще носи значките „Аз съм социален работник. Каква е твоята суперсила?“ Но и след празника ще продължи да ни предизвиква с посланието да намерим своята силна страна и да направим света чрез нея по-добър.

Може да харесате още...