Часът на Земята 2016 призовава за действия срещу климатичните промени

Тази година Часът на Земята е седмица по-рано. Ще угасим символично светлините на 19 март от 20,30 ч. до 21,30 ч., за да отбележим международната акция за опазване на природни ресурси и популяризиране на зелени инициативи. В Пловдив знакови паметници и монументи в града ще притъмнеят в знак на съпричастие към хилядите градове на планетата, които отправят послание за необходимостта от съгласувани действия на международно равнище срещу изменението в климата. През 2016-та климатичните промени са факт, въпросът е как може да се справим с тях. На 19 март знакови сгради и паметници на културата в цял свят – като Триумфалната арка, Емпайър Стейт Билдинг и операта в Сидни – също ще бъдат притъмнени за час. Световното движение Часът на Земята призовава нас хората да превърнем този момент в отправна точка за действия и послания за справяне с климатичните промени през своите лични трибуни – социалните медии, които са най-мощните канали за комуникация днес.

За 10 години Часът на Земята се превърна в най-големия празник за природата. През 2015 г. вече над 170 държави и 7000 града са част от инициативата не само с гасене на светлини, а с реални действия за опазване на местните природни ресурси – реки, гори, морски територии, традиционен земеделски поминък, застрашени видове, подпомагане на енергийно ефективни решения.

Призивът е насочен към граждани, компании, общински и държавни структури да се ангажират с проблемите, предизвикани от климатичните промени, както и да покаже, че промяната зависи от малките стъпки, които всеки от нас прави ежедневно.

Община Пловдив и служителите й за поредна година ще отбележат на „свещи и фенери” „Часът на Земята”, а ние можем да се включимв глобалната инициатива като изключим осветлението за по-доброто бъдеще на Планетата.

 

Може да харесате още...