Плевнелиев сезира Конституционния съд за въведените глоби за къмпингуване и паркиране

Държавният глава Росен Плевнелиев обнародва Закона за изменение и допълнение на Закона за устройство на Черноморското крайбрежие, но ще сезира Конституционния съд за въведените глоби за къмпингуване и паркиране, съобщиха от президентството. Според него, трябва да се одигури възможност за запазване на цялостния облик на плажовете обвяването на плажовете Иракли, Бяла-Карадере и Корал, обявени като морски плажове за природосъобразен туризъм.  Забраната за отдаването им на концесия и под наем, както и осъществяването на каквато и да е стопанска дейност върху тях е мярка за опазването им, но само тя не е достатъчна, смята Плевнелиев. Не може да се опазят биологичното разнообразие и екосистемите на тези плажове и да се съхрани естественото им състояние, ако се застрои ивицата зад тях. Трябва да уважаваме и потребността на част от българските граждани да почиват не в хотели и комплекси, а максимално близо до природата. Тук е отговорността и ролята на държавата да създаде правила, с които да гарантира правото на всеки български гражданин да ползва природните богатства и ресурсите на страната и да намери баланса между различните потребности. Президентът няма правомощия да иска създаването на конкретни правила нито чрез вето, нито чрез законодателна инициатива, но призовава народните представители и Министерския съвет своевременно да направят това.

Държавният глава смята, че е необходима цялостна политика за развитие на туризма и опазване на Черноморското крайбрежие, включително и правила за къмпингуване. Не къмпингуването обаче променя трайно облика на Черноморското ни крайбрежие, а застрояването. Липсата на ясна визия за запазване на малкото останали незастроени територии е притеснително, но не е предмет на тези законови промени.

Президентът не счита за правилно и налагането на глоби в размер от 1000 до 10 000 лв. за паркиране и къмпингуване. Предвиждането на високи санкции за формални нарушения, без да се държи сметка за степента на въздействието им върху природните ресурси и околната среда, не съответства на чл. 55 от Конституцията на Република България и чл. 52 от Харта на основните права на Европейския съюз и са непропорционални, смята Плевнелиев. Поради тези съображения държавният глава ще сезира Конституционния съд на Република България с искане за установяване на противоконституционност на въведените глоби за къмпингуване и паркиране.

Може да харесате още...