Военни се включват в охрана на границата

До 500 военнослужещи, основно от Сухопътните войски, ще бъдат включени в съвместената задача по охрана на границата. Плановете и задачите, които те ще изпълняват, са разработени със структурите на МВР и в тясна координация с Държавната агенция за бежанците и Българския червен кръст, стана ясно от пресконференция на министъра на отбраната Николай Ненчев. Според правилата на поведение, разписани за военнослужещите по време на охраната, в зависимост от ситуациите, те ще могат да използват оръжие за самозащита или палки, щитове, маски, шлемове и други, които се определят като “неживотозастрашаващи средства”.

Ненчев разясни и проектите за изменения на Закона за отбраната и въоръжените сили, Закона за резерва и Закона за военната полиция. Той акцентира на намаляването на възрастта за прием на войници (от 32 на 28 години) и пределната възраст, до която ще служат (от 50 на 46 години), за да се подмлади войнишкият състав. Ненчев изрично посочи, че се запазва възможността войниците да придобият 18 г. стаж за ранно пенсиониране.

„На заседание на Съвета по отбрана утре ще бъде разгледано предложение за проект за инвестиционен разход за придобиване на нов тип боен самолет за Военновъздушните сили“, обяви министърът още. Той коментира, че двустранните консултации за сключване на договор за осигуряване на пълна интегрирана логистична поддръжка на самолети МиГ-29 са в напреднал етап. Ненчев допълни, че е приета концепция за придобиване на многофункционален модулен патрулен кораб за Военноморските сили и предстои да бъде завършена работата по проекта за придобиване на нова бойна машина за Сухопътни войски.

В отговор на въпрос, Ненчев каза, че ще бъдат ревизирани обществените поръчки за доставки на Българската армия и като пример посочи процедурата за обновяване на автомобилния парк на Министерството на отбраната.

Може да харесате още...