117 човека с частна охрана у нас; създават електронен регистър и за тях, и за кортежите им

Да бъде прекратена практиката кортежи да стоят през дискотеки и други места, на които се събират много хора. За това се обяви главният прокурор Сотир Цацаров днес по време на заседание с главния секретар на МВР главен комисар Георги Костов и с директора на националната полиция Христо Терзийски. Поводът за срещата беше инцидент на Околовръстното шосе на София в сряда вечерта, при който охранители спират и пребиват шофьор заради подаден сигнал с клаксон. Ще се регистрират всички съпровождащи коли по реда, по който се регистрират оръжията, с които разполагат охранителните фирми; ще бъдат извършени масови проверки и ще бъде създаден електронен регистър в МВР на ползващите частна охрана, стана ясно след срещата.

По данни на прокуратурата, 117 човека ползват частна охрана. Във Варна са най-много -50 души, в София – 27 и в Пловдив – 23, а другите 17 са на територията на останалата част от страната.

Инцидентът на Околовръстното шосе в София е поразяващ със своята наглост и съзнание за тотално несъобразяване със законите и обществения ред. Разпоредили сме контролна проверка, която трябва да установи спазва ли се закона по отношение на носене и притежаване на огнестрелни оръжия. Втората проверка касае търговците, осъществяващи дейност по Закона за частната охранителна дейност. Ще бъде осъществена проверка и на всички огнестрелни служебни оръжия, които охранителните фирми притежават, каза пред журналисти Цацаров след заседанието.

Той коментира обрано информацията за загиналия на територията на Посолството на Палестина гражданин: Активните процесуално-следствени действия продължават и към момента, каза главният прокурор. В прессъобщение на Прокуратурата от днес по случая се съобщава: “Получен е сигнал от дипломатически представител от Посолството на Държавата Палестина в България за починало лице, в резултат на упражнено насилие, на територията на посолството. На място е изпратен екип от прокурори и следователи, както и съдебни медици. Днес, в 09.40 часа, посланикът на Държавата Палестина даде разрешение и предостави достъп на разследващия екип до района на посолството за извършване на необходимите действия по разследването”.

Може да харесате още...