Ветеран от войната празнува 100 годишен юбилей в Дома за възрастни хора в Пловдив

Вече 16 години ветеранът от войната Таню Танев живее в Дома за възрастни хора „Свети Василий Велики” и за него, както и за всички обитатели, се полагат специални грижи. Не спира да се интересува от политика и всеки ден чете вестници. Сила му дава надеждата, а тайната на неговия дълъг живот от един век е генът и чашата с винце. По време на Втората световна война е служил и защитавал България в Харманлийската част. Със скръб и ужас си спомня за бойните действия, за тежките препятствия и трудните преживявания, за загиналите бойни другари. 
„Войната е страшно нещо”, казва Таню Танев и пожелава младите хора в страната да са честни, да не спират да са патриоти и да обичат България и българското знаме. Родом от село Болярино, Пловдивско, той се занимава с тежък земеделски труд, но се пенсионира като строител.

Днес, по случай 100 годишния юбилей на Таню Танев, той получи  грамота за принос към отбраната на страната във Втората световна война от министъра на отбраната Николай Ненчев. Поздравителен адрес отправи бригаден генерал от 68-ма бригада „Специални сили” Явор Матеев. Столетникът получи още много поздрави и награди от Съюза на ветераните от войните в Пловдив област и от приятелите му. А от името на Община Пловдив заместник-кметът „Спорт, младежки дейности и социална политика” Георги Титюков и директорът на дирекция „Социална политика” Веселина Ботевал му подариха почетен плакет и пожелания за несломим висок боен дух.

Може да харесате още...