Прогнозно за блокадата на границата: над 300 млн. лв. щети за родния бизнес; превозвачите с ултиматум за контраблокада на земеделска продукция от Гърция

Над 300 милиона лева щети ще претърпи бизнесът у нас от блокадите на българо-гръцката граница, прогнозира в ефира на Дарик Пловдив днес председателят на Търговско промишлената камара в Пловдив Добрина Проданова. По думите й, блокадите сероизно застрашават инвестициите и пазарите. И ако щетите по забавени договори или развалени продукти могат да се изчислят, то по-големи са моралните, смята тя. Исканията за издаване на сертификати за форсмажор, с които фирмите се освобождават от отговорност при забава в изпълнението на сключените договори с партньори от България или от чужбина заради блокадите, не компенсират загубите, отбеляза Проданова. И подчерта, че според нея трябва да се анализира това, което се случва между България и Гърция заради блокадите под погледа на ЕС и с нежеланието да се намеси в конфликта.
Става дума за европейски транспортен коридор, но още по-важно е, че страдат отношенията между две страни, каза Проданова. Единственият полезен ход е бързата намеса на ЕС, смята тя.

Днес българските превозвачи, едни от силно засегнатите заради блокадите, обявиха, че започват контраблокада, ако до понеделник (29 февруари 2016 г.) гръцките фермери не вдигнат трайно блокадата на българо-гръцката граница. Председателят на Българската асоциация на сдруженията в автомобилния транспорт (БАСАТ) Миролюб Столарски заяви, че техните действия ще бъдат насочени само към гръцки камиони и микробуси, превозващи селскостопанска продукция през българските гранични пунктове. Той уточни, че ще блокират и гръцките превозни средства опитващи се влязат в страната през Македония. По думите му, това е справедливо решение, тъй като ситуацията на границата е създадена от гръцките земеделски производители и е редно те да понесат последствията от техния контрапротест, а не другите сектори от икономиката и обикновените граждани.

Превозвачите бяха на среща с министъра на транспорта Ивайло Московски и на външните работи Даниел Митов. Московски изтъкна, че тормозът на гръцките фермери продължава близо десет години и това вече е напълно неприемливо и нетърпимо. По думите му, загубите за българските превозвачи и бизнес са за десетки милиони, а до сега компенсации от гръцката страна не са изплащани.

Двамата министри обявиха, че ще инициират на двустранен принцип и на ниво Европейска комисия, разработването на нов тип документ и процедура, даващи право на ЕК за бърза и ефективна намеса, гарантираща разрешаването на подобни кризи. Към момента сегашният механизъм е много бавен и реално не работи. По време на брифинга стана ясно, че МТИТС и МВнР вчера са изпратили писма до всички държави-членки на ЕС, за да ги информират за сериозността на проблема с преминаването на българо-гръцката граница.

Ако проблемите с преминаването през Гърция не бъдат решени трайно, превозвачите декларираха, че са готови да преминат към крайни действия, като затворят българо-гръцката граница за всички превозни средства в периода от 30 април до 7 май и от 15 юли до 20 август..

Може да харесате още...