Националната търговска гимназия – в розово срещу тормоза и агресията в училище

Само дъждът попречи да е розово огромното сърце, което изписаха с телата си учениците от Националната търговска гимназия в двора й днес. Бяхме в розови фланелки, както призовахме предварително съучениците си, но сложихме якета върху тях заради студа, разказаха пред F2F TV Анита Дангова и Кристияна Лазарова, инициатори на проекта „НЕ на тормоза и агресията в училище“. В световния ден против тормоза в училище идеята на единайсетокласничките се случи и освен живото сърце, посланието за толерантност в отношенията имаше още една метафора – бижута в розово, които носеха десетки момчета и момичета. За петък се подготвя и дискусия, свързана с НЕ на тормоза и агресията.Много беше красиво – цялото училище в розово.Чувството е страхотно да видиш, че нещата се случват, сподели Анита.

proekt-rozovoЦелта на акцията на единайсетокласничките е училището да стане среда за свободна себеизява, а не място, където децата да ходят със страх. Според двете момичета, коренът на агресията е в семейството, но училището също може да възпитава ценности.

Анита и Кристияна са част от неформалната група Доброволци за добри дела, която създаде в интернет седмокласникът Борис Ангелов в края на миналата година. В нея са и ученици от Френската езикова гимназия “Антоан дьо Сент Екзюпери” и ОМГ “Акад. Кирил Попов”.

 

Може да харесате още...