БГ властите със съвет да внимаваме, ако пътуваме в Турция или през границата между Сърбия и Хърватска

Българските власти излязоха със съвет да внимаваме, ако пътуваме в Турция, Сърбия и Хърватска. Препоръката за Турция е за проявяване на особена бдителност и повишено внимание, като се спазват препоръките на органите за сигурност. По възможност следва да бъдат избягвани места с висока концентрация на хора, като туристически и търговски центрове, централните градски части. Причината за повишено внимание, за което апелират от МВнР не се посочва.Вчера стана ясно от турски медии, че страната е отзовала генералния ни консул в Истанбул. По-рано през седмицата България отзова турския консул в Бургас.

Съвет за повишено внимание властите ни отправиха и ако пътуваме през Сърбия в посока към Хърватска и страните от Южна и Западна Европа. 
От късния следобед на 23-ти февруари е регистрирано затруднено преминаване на товарните автомобили през ГКПП “Батровци – Баяково”, на границата между Сърбия и Хърватия. В късните часове на 23.02.2016 г., колоната от товарни автомобили е била дълга около 8 км., като са били необходими повече от осем часа за преминаване на границата.

Причините за забавянето са засилените мерки по граничен и митнически контрол от страна на хърватските власти, които извършват проверки дали товарните автомобили не се използват за трафик на мигранти.

Допълнително забавяне на обработването на потока от товарни автомобили е причинила и повреда на кантара на митницата от хърватска страна. Засега леките автомобили и автобусите преминават без забавяне през ГКПП “Батровци – Баяково”. Всички ГКПП, намиращи се на границата между Сърбия и Хърватска, работят нормално, като е регистрирано и увеличение на броя на товарните автомобили на ГКПП “Шид – Товарник”.

Българските граждани могат своевременно да се информират за актуалното състояние на пътищата и ГКПП на интернет страницата на Автомобилния съюз на Сърбия.

 

Може да харесате още...