Пада такса „юрисконсулт“ на „Топлофикация София“ 

Комисията за енергийно и водно регулиране ще започне процедура за премахване на юрисконсултските такси, начислявани на клиентите на всички топлофикационните дружества при съдебен спор с тях. Това увери председателят на КЕВР Иван Иванов по време на организирана от омбудсмана Мая Манолова дискусия по проблемите на потребителите на топлинна енергия в България. Промяната ще стане в рамките на Общите условия на дружествата за работа с клиентите до един месец, съобщиха от пресцентъра на националния омбудсман. По техни данни, досега „Топлофикация София“  прибира по 300 лева юрисконсултски възнаграждения от клиенти на дружеството, които е дала на съд. 

„Не може дружествата, чрез своите непоносимо големи юрисконсултски възнаграждения, да обременяват с
непоносими и големи като размер такси клиентите“, коментира Иванов. А Манолова представи статистика, от която е видно, че за миналата година само от съдебните такси „Топлофикация София“ е прибрала близо 15 милиона лева от 21 766 столичани. Общественият посредник показа и нагледно как дълг от 100 лева, след начисляването на такси и лихви нараства до 1 483 лева.

Манолова представи пакет от мерки, насочени за подобрение на услугата „топло“. Сред тях са – при саниране на сгради по проекти, финансирани със средства по Националната програма за енергийна ефективност, задължително да се въведе изискване за преминаване от вертикална към хоризонтална инсталация на жилищните блокове и кооперации.

„По този начин ще се намалят разходите за отопление при централизирано топлоснабдяване и сключване на индивидуални договори с абонатите“, обясни Мая Манолова. По тази мярка тя получи пълната подкрепа от председателя на енергийната комисия в парламента Делян Добрев и на министъра на енергетиката Теменужка Петкова.

Във форума участваха министърът на енергетиката Теменужка Петкова, председателят на КЕВР Иван
Иванов, председателят на ресорната комисия в парламента Делян Добрев, зам.-председателят на СОС
Николай Стойнев, ръководството на „Топлофикация София“ ЕАД, шефът на Комисията за защита на
потребителите Димитър Маргаритов, експерти, депутати и др.

 

 

Може да харесате още...