Световни новости на изложбата „Агра 2016“ в Пловдив

Биометод за възстановяване на почви е една от световните новости на Международната селскостопанска изложба „Агра 2016“. Тя ще се проведе от 24 до 28 февруари в Международен панаир Пловдив. Български учени са разработили алтернатива на познатите начини за регенериране на свлачища, ски писти, кариери, пътни склонове и други. Смес, включваща утайки от пречиствателни станции или от животновъдството и естествени микроорганизми, възобновява хумусния слой, възстановява плодородието и екологичното равновесие. Изобретението е дело на Институт по почвознание, агротехнологии и защита на растенията „Н. Пушкаров”.  Сред иновациите от световен мащаб е и уред за улавяне на пчели майки. Той улеснява и ускорява манипулацията, която се извършва при минимален пряк досег с пчелите. Разработката е на Института по животновъдни науки.  Слънчогледови хибриди, които сами се предпазват от болести и паразити, презентира „Пионер семена България”. Те са базирани на генетичната защита, затова не се използват хербициди. Същата фирма ще покаже още една световна новост – царевични хибриди, осигуряващи по-високи добиви, дори при влошени атмосферни условия, и устойчиви на суша.

Дебют на българския пазар ще направи мобилната хладилна витрина, която е полезна за фермерите, продаващи директно своята продукция. Иновативно устройство позволява ремарке за лек автомобил бързо да се превърне в подвижен павилион. Производител е българската фирма „Концепт“, а ще бъде представена от Фондацията за биологично земеделие „Биоселена“.

В Конкурса за иновации участват също и изделия, представени на международните изложбите за лозарство и винарство „Винария“ и за храни, напитки, опаковки, машини и технологии „Фудтех“. В експозицията на българската фирма „Адиг“ присъства световна новост за премахване на тежките метали, които влошават качеството на виното. Това са продукти за бистрене на „Мартен Виалат Еноложи”, Франция.  В екотенденцията се вписват и български производители на храни. Новост за нашия пазар е студено пресованият ябълков сок на „Маршал-91“. Използват се натурално отгледани плодове. Те се преработват с технология, запазваща полезните съставки, а в соковете няма никакви добавки.

Посетителите на „Агра“, „Винария“ и „Фудтех“ ще видят още много новости и на провеждащите се по същото време международни изложби „Апи България“ – за пчеларство, „БиоАгра“, „Хорека Пловдив“ – за оборудване за хотели, ресторанти, кафетерии и търговски обекти, и „Вкусовете на Италия“. Международен панаир Пловдив отново е осигурил награди за посетителите – прецизна механична сеялка Earth Way, разпръсквач за семена и торове Earth Way и Tyrolbox за бране на плодове. Гостите могат да се включат в анкета и да пуснат попълнените карти в урна. Печелившите талони ще бъдат изтеглени на 28 февруари в 13.00 ч пред палата 6.

 

Може да харесате още...