НЗОК: Улесняват лечението на пациенти с диабет

Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) утвърди нови изисквания в извънболничната помощ за инсулиново лечение на захарен диабет тип 1; лечение на захарен диабет тип 2 и лечение с медикамента „Метотрексат“. Това съобщиха от пресцентъра на касата. Новите изисквания са направени във връзка с актуализацията на Приложение 1 на Позитивния лекарствен списък (ПЛС), съдържащ медикаменти за домашно лечение, които НЗОК заплаща. В списъка вече са включени новите лекарствени продукти с Международни непатентни наименования /INN/ Insulin degludec – за захарен диабет тип 1 и тип 2 и Empagliflozin-SGLT2 инхибитори за захарен диабет тип 2, както и промяна във възрастовите ограничения на Insulin detemir.

Според новите изисквания отпада необходимостта от прилагане на копие от рецептурната книжка на здравноосигуреното лице към документите, с които се предписва терапията, поради възможността за обективизиране на информацията за проведена предхождаща терапия от информационната система на НЗОК.

Освен това в ПЛС вече е включен медикаментът Метотрексат за парентерално приложение при лечение на пациенти с псориазис, серопозитивен ревматоиден артрит и юношески (ювенилен) артрит.

Новите изисквания са в сила от 1 февруари 2016 г. В изготвянето им са участвали консултантите на НЗОК по ендокринология и болести на обмяната, както и експерти от институцията по кожни и венерически болести, ревматология и детска ревматология.

 

снимка: акция Диабет, архив

Може да харесате още...