Пратиха на принудително психиатрично лечение мъжа, нападнал джипа на пловдивския кмет

31 годишния Илия, който метна камък и разби стъклото на джипа на пловдивския кмет Иван Тотев във вторник, от днес е преведен за временно лечение в Центъра за психично здраве. Принудителното му лечение там е решено от Районен съд Пловдив след искане на Районната прокуратура. Искането се прави на основание чл. 89 и следващите от Наказателния кодекс, според които горните мерки се налагат по отношение на лице, извършило общественоопасно деяние в състояние на невменяемост, уточниха от Прокуратурата.

Около 8:30 на 16 февруари Илия е заловен от служители на „Общинска охрана“ и на „Общинска полиция“ в Пловдив, след като счупва две от стъклата на аудито на кмета, паркирано от западната страна на сградата на общината.  Задържан е за 24 часа по Закона за МВР по бързо производство за противозаконно повреждане на чужда движима вещ.

Пак по бързото производство е извършена съдебно-психиатрична експертиза, която установява, че Илия не е разбирал свойството и значението на това, което е направил и не е могъл да ръководи постъпките си. Затова и бързото производство срещу него следва да бъде прекратено, тъй като същият е наказателно неотговорно лице, действало в състояние на невменяемост, обясняват от Прокуратурата.

Това е второто покушение срещу автомобил на семейството на пловдивския кмет. В нощта на 27 януари колата на съпругата му беше запалена така, както е била паркирана зад двуметровите стени и ажурна ограда на двора на семейната им къща в центъра на Пловдив.

Може да харесате още...