Кабинетът предлага намаляване на обезщетенията при излизане от системата на “новите” полицаи и редуциране на платения им отпуск

Кабинетът предлага да се намали обезщетението от 20 на 12 заплати на държавен служител със статут по ЗМВР при прекратяване на служебното му правоотношение. Промяната да се прилага спрямо държавни служители, постъпили на работа в МВР след влизане в сила на закона, съгласиха се министрите днес като записаха, че по отношение на действащите държавни служители се предвижда запазване на размера на обезщетението. Предлага се и намаляване на размера на платения годишен отпуск за държавните служители от 30 на 25 дни. Промените са част от Закона за Министерството на вътрешните работи, които правителството прие на заседанието си днес, и ще се предложат за гласуване в Народното събрание.
Проектът предвижда и преобразуването на Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението” в Агенция „Пожарна безопасност и защита на населението”. С тази промяна се цели постигане на максимална децентрализация и самостоятелност при осъществяване на функциите на агенцията. Очакванията са децентрализацията да доведе до по-ефективно управление на дейностите на агенцията чрез самостоятелно управление на финансовия, материалния и административния й ресурс. По-ефективното управление пък се очаква да способства за по-ефикасно и качествено изпълнение на основните дейности на министерството в областта на пожарната безопасност и защитата на населението.

снимка: архив

Може да харесате още...