България настоя пред държавите-членки за решаване на блокадата на българо-гръцката граница

Блокадата носи загуби на транспортните фирми и икономиката ни – това каза днес на Съвет „Общи въпроси” в Брюксел пред 27-те страни членки на ЕС  вицепремиерът по координация на европейските политики и институционални въпроси и министър на образованието и науката Меглена Кунева. Всеки може да протестира, но това по никакъв начин не може да нарушава правото на свободно движение на стоки и хора в ЕС, добави Кунева.
Заместник-председателят на Европейската комисия Франс Тимерманс посочи, че подържат ежедневен контакт с гръцката страна и получават информация за състоянието по границата. Очаква се гръцките власти утре да изпратят писмо до ЕК с информация и предложения как да се реши проблема. Гръцката страна очаква в много кратки срокове да започне преговори с фермерите.

Миграционната криза в Европа беше в центъра на обсъжданията на Съвет „Общи въпроси”, подготвящ Европейския съвет в края на седмицата. Кунева заяви, че заключенията на Европейския съвет трябва да дадат ясен сигнал към гражданите, че държавите-членки предприемат мерки, с които ще си върнат контрола. Тя постави акцент върху опазването на външните граници. И беше категорична, че Шенген трябва да се запази и напомни, че страната ни е изпълнила всичките условия за влизане.

Вчера Бойко Борисов изрази позиция за затваряне на външните граници. Днес вицето му каза пред журналситси, че затварянето на граници – без да уточнява, обаче дали става дума за външни или вътрешни – няма да реши проблема, а ще доведе до намиране на алтернативни маршрути и достигане на същите държави.

По отношение на предложения пакет от Великобритания за реформи тя посочи, че България ги намира за добра основа за постигане на компромис. Страната ни обаче има забележки по частта за свободното движение и социалната сигурност и очаква тези предложения внимателно да се прегледат, така че да не се стигне до дискриминация на база националност.

Може да харесате още...