БГ производители се състезават с над 9000 вина от 55 държави в „световното по вино“ Concours Mondial de Bruxelles

Събирането на мостри за участие в Concours Mondial de Bruxelles, който ще се проведе в края на април в Пловдив, започна. Това обяви Меглена Михова от „Пробежекс“, официалният партньор на Конкурса в България. Крайният срок за регистрация на мострите на сайта на Конкурса  е 4-ти март 2016 г., а за изпращането на самите бутилки вино – 31 март. Родните производители ще се борят за медал с над 9000 вина от 55 държави.

„През 2015 г. над 40 процента от участвалите в Конкурса проби от България спечелиха отличия“, коментира Меглена Михова. „18 български винопроизводители грабнаха общо 37 медала. Тогава това беше рекорд. Очакваме тази година броят на вината, които ще участват в „световното по вино“, да е още по-голям поради домакинството на страната ни“, допълва тя.

Повече от 20 български винопроизводители вече са потвърдили участие в 23-тото издание на световния конкурс, което ще се проведе от 28 април до 1 май 2016 г. в Пловдив. Цената за участие с една мостра е 150 евро, като няма ограничение в броя мостри. Вината, които ще се борят за медал, може да са червени, бели, розе, био, органични и др. Трябва да са в продажба (по интернет, в търговските вериги, чрез дистрибутори или директно от избите) и да са в наличност от минимум 1000 литра.

Цената им може да е под 5, но и над 70 евро. Мострите се изпращат в бутилки с оригиналните им етикети. Придружени са с официален сертификат от лаборатория за съдържанието на алкохол, остатъчната захар и др. В съпътстващата документация се упоменава региона, реколтата, сорта грозде.

snimka_mostriОколо 300 мостри на вина от традиционни винарски държави вече са получени в централата на Конкурса в Брюксел.

23-тото издание на Concours Mondial de Bruxelles в Пловдив се организира от Probegex в сътрудничество с община Пловдив, Министерство на туризма, Министерство на земеделието и храните и Националната лозаро-винарска камара. Concours Mondial de Bruxelles е най-престижният независим винен конкурс в света, единственият пътуващ конкурс в Европа и единственият международен конкурс, в който се прави допълнителна проверка на наградените вина, за да се гарантира последователност при качеството. Сред градовете-домакини на Concours Mondial досега са били Лисабон, Маастрихт, Валенсия, Палермо, Люксембург, Гимараеш, Братислава, Йезоло и др.

Може да харесате още...