Борисов: Позицията на България е да се затворят всички външни граници

Позиция на България, която сме защитавали пред ЕС, е да се затворят всички външни граници – не тези вътре в Европа, а външните граници, така, че да останат легалните КПП-та, където всички мигранти да минават, да има се взимат пръстови отпечатъци, да се проверява здравословното им състояние и тези, които отговорят на критериите, да бъдат пропускани, другите да бъдат връщани. Това каза министър-председателят Бойко Борисов на пресконференция след среща на Вишеградската група в Прага. „Всички ние, особено ползвайки кохезионната политика на ЕС, направихме нашите държави да изглеждат значително по-добре. Затова и сега трябва да намерим решение на общия европейски проблем“, добави Борисов.

При участието си в срещата по-рано премиерът отбеляза, че фокусът на усилията на ЕС трябва да остане и върху първопричините за миграцията. По думите му е от значение всички държави-членки да подхождат с необходимата отговорност по отношение на посланията, които изпращат. Според Борисов това би осигурило по-голяма тежест на решенията, а сигналът за единство на ЕС може само да е от полза при контактите с ключови трети страни.

Българският министър-председател препотвърди вече изразената позиция на страната ни за необходимост от засилена охрана на външните граници на ЕС. Борисов акцентира и върху прилагането на диференциран подход на ЕС към бежанците и икономическите мигранти.

Може да харесате още...