Кафе на толерантността в Джумая Джамия в Пловдив

Кафе на толерантността пиха в Пловдив заместник-кметът „Обществен ред” Георги Маринов, председателят на Общинския съвет Савина Петкова, посланикът на Турция Сюлейман Гьокче, главният мюфтия Мустафа Хаджи, Светлозар Калев, председател на Еврейската организация в Пловдив, районният мюфтия на Пловдив Ерсин Ахмед, районните мюфтии на Пазарджик, Смолян, Гоце Делчев, както и представители на неправителствени организации.
Според турския обичай, да пиеш с някого едно кафе се равнява на 40 години приятелство, ето защо днес беше отбелязано съвместното мирно съжителство на различните етноси и религии в Пловдив. „Нашият град е град на общностите, които живеят в дух на разбирателство. Длъжни сме да запазим Пловдив като символ на етническата толерантност”, обърна се заместник-кметът Георги Маринов.

kafe-tol1Посланикът на Турция определи срещата като изключително важна заради присъствието на представителите на различните общности и Община Пловдив. „Искаме бъдещето ни да е спокойно, изпълнено с благоденствие. Пример за толерантно отношение има не само Пловдив, но и в цяла България, като се надявам тази среда на толерантност да става все по-силна”, заключи Сюлейман Гьокче.

Главният мюфтия Мустафа Хаджи потвърди тези думи, като заяви готовност за по-чести срещи в Пловдив, където толерантността е традиция.

Срещата е свързана с годишнина от напрежението пред Джумая Джамия, когато бяха изпочупени прозорци заради делата, заведени от Главно мюфтийство за връщане на карловската Куршум Джамия на настоятелството.

Може да харесате още...