Православни черкви в пловдивско отказват църковни бракове между българи и арменци, писмо до Неофит ще се застъпва за тях

Православни черкви в пловдивско отказват църковни бракове между българи и арменци – последният случай е от преди дни с млада двойка, която обиколила три храма под тепетата с все един и същи отговор – не може. Трябва мъжът ви да се прекръсти – чула и Варти Кошлукова преди 2 години, когато със съпруга й – православен християнин – пожелали да се врекат и пред Бог в Пазарджик. Почувствахме се много обидени и аз, и той. Живеем повече от 25 години заедно, изповядваме една религия, християнската, а не ни позволиха да се венчаем, защото аз съм кръстена в арменска църква, а той – в българска, сподели Варти в сутрешната програма на Дарик Пловдив.

И тяхната двойка, и младежите, които все още не са семейство, са намерили разрешение на проблема в арменския храм под тепетата. Там, оказва се, може да се закълнеш във вярност пред Христос без значение, че единият е арменец, а другият – българин, обобщи съветникът по културните въпроси към почетния консул на Армения в Пловдив д-р Ахавни Кеврокян. По нейна информация, предводителят на арменската църква у нас подготвя писмо до българския патриарх Неофит, в което ще се припомни историческата връзка между апостолическата църква и източно православната и ще се поиска застъпничество за църковните бракове. Немислимо е християнството да ни дели, вместо да ни обединява, особено пред съвременните предизвикателства за Европа, смята д-р Кеворкян. 

Мнението на пловдивска митрополия по темата е, че всеки има свободна воля да избира вярата си. И че канонът не може да се пристъпва.

 

снимка: православен параклис, архив

Може да харесате още...