Пилотът първи клас генерал-лейтенант Константин Попов пое поста началник на отбраната на България

Той е пилот първи клас на изтребител МиГ 21. Лети на МиГ 29 все още. Два пъти е командвал Авиобаза Граф Игнатиево. Два пъти е представял България на ръководни постове в бази на НАТО. Има генерал-лейтенантски звезди на пагона. И три пораснали деца. От днес е първият мъж в отбраната на България. Генерал-лейтенант Константин Попов. На тържествена церемония по сдаване и приемане на длъжността „Началник на отбраната“ днес в 14 часа в Министерството на отбраната той пое поста от досегашния началник на отбраната вицеадмирал Румен Николов в присъствието на министъра на отбраната Николай Ненчев. Времето, в което той ще ръководи въоражените сили на страната ни, е динамично. И в огромна степен зависи от политическите решения за външната ни политика. Преди да разберем генерал-лейтенантската клетва на новия шеф на отбраната, ще ви припомня малко за времето на генерала в двете НАТО-вски бази тогава, когато българските военослужещи на работа в Алианса се брояха на пръстите на едната ръка.

2005-та. С президентски указ 225 бригаден генерал Константин Попов е назначен за началник на щаба на Центъра на НАТО за съвместна подготовка на силите към съюзното командване по трансформацията в гр. Бидгошч, Полша. До този момент Попов е командир на Трета изтребителна авиобаза Граф Игнатиево. След указа той трябва да заеме поста и да довърши мандата в Полша на генерал-майор Симеон Симеонов. Това е единствената международна длъжност на България за генерал в системата на НАТО.

Обединеният Център за подготовка на НАТО в град Бидгошч е подчинен на командването по трасформациите в Алианса. Командването се създава непосредствено след атентатите от 11 септември в САЩ. Една от целите му е да подготвя Сили за отговор. Константин Попов, тогава бригаден генерал, започва работа като началник-щаб точно в този своеобразен учебен център на тактическо ниво за генерали от страни-членки на Алианса и щабовете им. Там се работи в среда с най-подготвените части в НАТО, частите, готови за отговор в случаите на криза в различни горещи точки на света. Спектърът от задачи, които изпълняват тези формирования, включва водене на военни действия, както и действия срещу паравоенни формирования, тероризъм. В Силите за отговор на НАТО участват всички страни-членки на Алианса. България има ангажименти към тях от 2006-та.

В Бидгошч генерал Попов изпълнява длъжността си с униформата на български генерал и на български военен пилот. Летателния му костюм е бил едно от първите неща, които е взел в багажа си. Върху него има емблема със знака на Авиобаза Граф Игнатиево и на първа ескадрила МиГ 21. Няколко години по-рано пилотите й се наричат Черните стрели. Девизът им към онзи момент е „Свалям наред“. „Определено аз и по душа, и по кръв съм летец – ми каза генерал Попов, поемайки към Полша. И признава, че за да преодолее притесненияята си около административната длъжност, си е купил специална чаша, на която пише: Най-обичам мириса на керосин рано сутрин.

mig_21_002Дали е мислел за разузнаването на времето над България, докато е пиел кафето си в тази чаша в Бидгошч? Със сигурност са му го напомняли и тя, и знакът на базата с гравирания й девиз на латински – VI ET FIDE CUSTODIMUS COELUM – което на всички езици означава едно – СЪС СИЛА И ВЯРА ПАЗИМ НЕБЕТО. Носи го със себе си в Полша. И по-късно – в Измир, Турция, където през 2007-ма е назначен за заместник началник щаб на Военно-Въздушния команден Компонент – Юг.

Знакът Константин Попов решава да направи преди още да стане бригаден генерал. Година преди да замине за Полша, той събира леталения състав в Граф Игнатиево и поставя за задача на пилотите да измислят девиз. С общи идеи се ражда и дизайна на своеобразната монета, която по-късно изсичат в монетния двор на БНБ. Тя се дарява на бойни другари и на посветени в авиацията. Така, където и по света да се срещнат, хората, които я притежават, доказват принадлежността си към една общност, чиято основна ценност е усъвършенстване на летеното. Разбира се, има и много по-земен смисъл в това да носиш знака в себе си – така при срещата този, който го е забравил, има ангажимент да почерпи. Тази символика важи за всички армии от всички страни и се спазва с безпрекословността на заповед от най-високо ниво.

През 2007-ма, когато е в Измир, и организира в НАТО-вската база за 3 март художествена изложба с български произведения, а за Деня на националностите – концерт на танцов фолклорен състав, у нас обявяват, че ще бъдат нарязани за скраб 30 изтребителя МиГ 21. Това е самолетът, на който Попов защитава Първи клас като летец. Днес, 9 години по-късно, машината вече е пенсионирана. А дни преди ВВС генерала да заеме най-високото място за един военен, депутатите гласуваха небето на България да може да се пази и от съюзнически самолети.

Затова в деня, в който генерал-лейтенант получава поздрави, F2F TV ще му пожелае да погледне небето и с цялото мъжество, което има и пази под пагона си, да не бяга от нито един отговор, колкото и труден да бъде. И да отстоява най-голямата любов на всеки военен пилот – свободния дух и летенето!

снимкa: архив F2F TV

Може да харесате още...