Левски през погледа на няколко поколения художници и скулптори – в Националната галерия “Двореца”

„Левски – символ и епоха” e изложбата с над 80 художествени произведения и 40 документа от епохата, свързани с образа, живота и делото на Васил Левски. Тя е подредена в залите на Националната галерия „Двореца” на пл. „Княз Александър І” № 1 в София и може да се разгледа до 20 март. Произведенията представят националната ни светиня през поглед на различни поколения български творци; част от тях са непоказвани до момента. Организатори на експозицията са Националната ни галерия и Общобългарският комитет „Васил Левски”.

Най-възрастният от художниците – Марин Георгиев Устагенов, е роден през далечната 1872 г. в Русе, а най-младият – Лазар Митев, е роден през 1996 г. в Пловдив. Акцент е портретът на академик Дечко Узунов „Огърлица на безсмъртието” (1973). Своеобразен контрапункт на старите майстори-живописци е творчеството на съвременни художници – сред тях са професорът в Националната художествена академия Пламен Вълчев, живеещият в САЩ Росен Райчев, познатият на ценителите на живописта в европейските културни среди Васил Горанов.

Експозицията включва живописни, графични и скулптурни портретни и многофигурни композиции. Специално внимание е отделено на темата: „Сцени от народния живот”. В този раздел са включени малко познати и непоказвани до този момент творби от колекцията на Националната галерия. В документалната част са включени уникални материали и фотографии на Апостола и негови съратници.

Изложбата в Национална галерия „Двореца” ще бъде оживена и от изкуството на театъра чрез миниатюрата на режисьора Асен Шопов „Разпитът на Васил Левски пред извънредната следствена комисия в София” с участието на актьорите Веселин Плачков (в ролята на Левски), Васил Михайлов, Борис Луканов, Богдан Глишев и Иван Несторов. След вчера и днес, посетителите на изложбата ще могат да видят постановката и на 13 и 14 февруари от 11:00 часа.

Спомоществовател на изложбата в „Двореца” и на каталога към нея е фондация „Братя Василеви“.

снимка: паметника на Левски в Карлово

Може да харесате още...