Бизнесът предлага “данък уикенд” да се прилага занапред, а не за минали периоди

Отмяна на Указание изх. № 20-00-15/22.01.2016 г. на НАП и прилагането на новия режим на отчитане на служебните активи за лично ползване занапред, а не за изтекли финансови години или периоди – това предлага бизнесът като неотложна мярка за решаване на проблемите, свързани с приложимостта на т. нар. „данък уикенд”. Дискусията се провведе в Българската търговско-промишлена палата (БТПП) и в нея участваха над 68 фирми, браншови организации, представителни на национално равнище работодателски организации, както и експерти от съсловни организации – Института на дипломираните експерт-счетоводители в България и Асоциацията на специализираните счетоводни предприятия.

Те отчетоха, че нормативните разпоредби в Закона за данъка върху добавената стойност (ЗДДС) и в Правилника за неговото прилагане (ППЗДДС) са във висока степен общи и неконкретизиращи; че издаденото от НАП Указание не изяснява в цялост въпросите във връзка с приложимостта на нормативните разпоредби; че липсата на достатъчно ясна нормативна уредба и вътрешни указания на НАП е източник на условия за субективно тълкуване и прилагане на разпоредбите от данъчните власти.

След дискусията ще се съгласува обща позиция между работодателските организации, която своевременно ще бъде изпратена до компетентните органи и ще бъде публично обявена, съобщиха от пресцентъра на БТПП.

 

Може да харесате още...