Небето ни вече няма да се пази само от българските ВВС

Небето ни вече няма да се пази само от българските ВВС – това реши на второ четене Народното събрание днес с гласовете на 96 депутати ЗА. Против бяха 34, а 13 се въздържаха. Според окончателно приетите текстове в Закона за отбраната и въоръжените сили (ЗОВС), охраната на въздушното ни пространство се осъществява от Българската армия самостоятелно или съвместно с въоръжени сили на съюзнически държави. Пресцентърът на Министерството на отбраната излезе озаглави информацията за генералната промяна във функцията на българските ВВС така: “Министър Николай Ненчев: От днес България е по-надежден съюзник на НАТО”.С тези думи Ненчев започнал своето изказване на неформалната среща на министрите на отбраната от Европейския съюз (ЕС) в Амстердам, в присъствието на Федерика Могерини, върховен представител на ЕС по въпросите на външните работи и политиката на сигурност, както и генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг. „Въпреки тежките дебати и трудното осмисляне на целия процес, като министър смятам, че това е важна крачка напред“ – заявил още министърът на отбраната.

Съвместните действия ще се извършват при условия и по ред, определени в международен договор, и при условия и по ред, определени с акт на Министерския съвет по предложение на министъра на отбраната в случаите на необходимост от предприемане на неотложни действия, допълват от оресцентъра на отбранителното ведомство.

„Като министър на отбраната гарантирам, че българските летци ще имат още по-голяма възможност да усъвършенстват своите способности. Съвместната охрана на въздушното ни пространство с нашите съюзници ще бъде нова форма на доказване на професионалните умения. В голямото семейство на НАТО професионализмът означава сигурност, високи критерии и адекватност на съвременната тежка международна обстановка“, заявил още Ненчев.

След този акт, обаче, не се ли приземява тотално българската изтребителна авиация, се питат все повече авиатори? И как точно ще си усъвършенстват способностите нашите – от тренажорите на земята, докато съюзнически изтребители ни пазят ли? Въпроси, на които тепърва българското общество е добре да потърси отговор…

Може да харесате още...