Уличините артисти по пловдивската Главна със забрана да ползват усилвателни уредби и да се събират на групи?

След като въведе разрешителни за уличните артисти в центъра на Пловдив, общината се готви да им забрани, ако се изявяват на Главната, да ползват усилвателни уредби и да се събират на групи. Предложението е подготвено и ще се внесе за обсъждане в местния парламент най-вероятно още през февруари, обяви в ефира на Дарик Пловдив Георги Маринов, заместник кмет по обществения ред. Забраната се налагала заради сигналите от граждани, които живеели и работели в този район и шумът им пречел.
На въпрос не е ли по-добре вместо да се въвеждат забрани, в случай на оплакване, да се замерва шума и да се налагат санкции на артистите, които нарушават обществения ред с по-силен звук от позволеното, Маринов отговори: И сега има такава опция. Но не стана ясно защо тя не е ефективна.

street_art_02Вместо на Главната, който икса да ползва усилвателна уредба, може да го прави на други места в центъра – обясни заместник кметът. Трябва да се съобразим с гражданите, заключи той. Но призна, че предложенията не са обсъждани публично с уличните артисти.

Миналата година разрешителни са получили 120 души. В първия месец на 2016-та – едва 39.

Добрата новина е, че всяко предложение се гласува в Общинския съвет. Където много се надяваме да има широко скроени хора, за които съвременният град не бива да заспива след централните новини. Трябва да се намери баланс и да се запази духа на артистичен Пловдив – е мнението на F2F TV. Защото една културна столица няма как да има тиха Главна… Не ли?

Може да харесате още...