Торнадо вилнее в премиерния пловдивски мюзикъл „Магьосникът от Оз”

В седмицата на ученическата ваканция Опера Пловдив представя премиерно „Магьосникът от Оз” – мюзикъл за цялото семейство в стила на Бродуей. Историята от Л. Баум ще оживее на 5 февруари (петък) в Дом на културата от 18:30 часа. След „Човекът от Ла Манча” това е вторият световен мюзикъл, за който Опера Пловдив закупува лицензни права. Хитовата продукция е с музиката и текстовете на едноименния филм на MGM, който в последствие е адаптиран за сцената на Royal Shakespeare Company. Авторите на музиката са Харолд Арлън и Е. И. Харбърг, а на музикалния съпровод – Хърбърт Стотарт. Мюзикълът е останал в историята с една от най-известните песни – „Somewhere Over the Rainbow”в изпълнение на Джуди Гарланд. Хитът е отличен с Оскар и е обявен за най-великата филмова песен в света от Американския филмов институт. Българският превод на „Магьосникът от Оз” е дело на Харалампи Аничкин.

Постановката на доц. Нина Найденова следва формулата на Бродуей – множество красиви декори и мултимедийни ефекти от сценографа Салваторе Лиистро, безброй бляскави костюми от художника Николина Костова – Богданова и забавна хореография от Боряна Сечанова в продължение на два часа и половина. На сцената вилнее истинско торнадо, вали сняг, бързо изникват паяжини, цъфтят макове и властват зли вещици. Специално за „Магьосникът от Оз” в Пловдив пристига допълнителна аудио-визуална техника, за да се сътворят всички сценични вълшебства. За продукцията е организиран и кастинг за куче-актьор в ролята на Тото.

Мюзикълът като формат е подходящо забавление за цялото семейство. Историята за Дороти и нейните приятели може да бъде широко възприета – и като безобидна книжка и филм за деца, но и като философски разказ за „търсенето” с много закодирани послания за възрастните. Централните роли се изпълняват от солисти на Музикалния театър „Стефан Македноски”, а в постановката участват оркестър, хор и балет на Държавна опера – Пловдив. Премиерата на 5 февруари е от 18:30 часа, а представлението на 27 февруари (събота) е от 11 часа. За „Магьосникът от Оз” Опера Пловдив предлага и ФАМИЛЕН БИЛЕТ с отстъпка и намаления за групови посешения на ученици на касата на Концертна зала.

Може да харесате още...