6 общности – заедно в Балабановата къща за представяне на първия календар на етносите в Пловдив

При изключителна атмосфера в Балабановата къща в Стария град на 29 януари представихме първия в Пловдив календар на етносите с най-древна история в най-стария жив град в Европа. Събитието стана реалност благодарение на пълната подкрепа на арменската, еврейската, руската, ромската и турската общност в града под тепетата, които с голямо вълнение представиха своята история, вплетена в историческото развитие на Пловдив векове назад.  
Представянето на календара на етносите – истинско бижу на фотографа Юлиан Георгиев – предшества откриването и на първия в града “Дом на етносите” –проект на Фондация ЗАЕДНО, на която съм съучредител с колежката Лалка Златанова.

“Община Пловдив изключително подкрепя начинанието и ще съдейства за всички подобни инициативи, които обединяват различните етноси в Пловдив и са послание за една изключителна толерантност”, каза по време на официалната церемония зам.-кметът по културата Амелия Гешева.

Членовете на Консултативния съвет към Фондацията представиха фотомоделите от каледара – автентични представители на етническите общности, облечени в традиционни облекла. На подредената трапеза всички заедно опитаха, не само от българската баница, но и ервейски борекас, руски пряники и баранки, турски лозови сърмички и сладкиши. С уникално вино от нар почерпиха приятелите от арменската общност, а Д-р Ани Кеворкян успя да просълзи част от гостите с прочувствените си думи. Олга Атанасова подари на публиката прекрсани руски стихове, а Виктор Простов призна, че във вените му тече кръв от 5 етноса.

По време на събитието Фондацията получи и първите си дарения. Специални благодарности бяха отправени към Организацията на ервеите “Шалом” и лично към нейния председател Светлозар Калев, както и към всички гости от общността; към Генералното консулство на Република Турция в Пловдив, Мюсюлманското настоятелство, Фирма “Бултиш”, председателя на Джамийското настоятелство Ахмед Пехливан; руската и арменската общности, училище “Найден Геров” в квартал Столипиново, както и към всички гости на събитието.

Може да харесате още...