Куршум джамия остава на община Карлово

Главно мюфтийство на Мюсюлманско изповедание не може да претендира за собствеността върху карловската Куршум джамия, старозагорската Ески джамия, кюстендилската „Фатих Мехмед“ джамия и други исторически сгради из цяла България. Това oпредели Върховният касационен съд, който днес отхвърли жалбата на Главно мюфтийство срещу решения на низшестоящите инстанции, отказващи да признаят Мюсюлманското изповедание за правоприемник на мюсюлманските общности, функционирали в България до 1949 г. Определението е по дело № 2451/2015 г. на Второ отделение на Търговска колегия на ВКС и не подлежи на обжалване.
Главно мюфтийство на Мюсюлманското изповедание води редица дела за собственост срещу много общини, като твърди, че е наследник на десетки имоти в центровете на големи български градове. В Карлово това е прочутата Куршум джамия, исторически паметник от османския период. Делото за собствеността върху сградата и прилежащите и площи в момента се намира в Пловдивския апелативен съд, който е спрял производството до решаване на въпроса за правоприемството. С днешния акт на ВКС Главно мюфтийство губи възможността си да продължава процеса и делото ще бъде прекратено, а Куршум джамия и други някогашни вакъфски имоти ще останат собственост на община Карлово, суобщиха от общината.

„Това е справедливо и разумно решение на българския съд, в чиято безпристрастност и професионализъм аз никога не съм се съмнявал. Претенциите на Главно мюфтийство бяха, са и ще бъдат безпочвени. Куршум джамия принадлежи на историята на Карлово, а не на определена религиозна група”, коментира днес кметът Емил Кабаиванов.

снимка: Емил Кабаиванов – кмет на Карлово

Може да харесате още...