Откриват Музей на Група РЪБ, седмицата на съвременното изкуство под тепетата – със същото име

Седмицата на съвременното изкуство в Пловдив тази година ще се казва Музей на група РЪБ. А истински, а не виртуален музей на групата ще отвори врати в края на този септември, обяви хидожникът Емил Миразчиев в регионалната програма на Дарик радио Пловдив. По думите му, той ще се ситуира в бивш тютюнев склад близо до Градската градина след като общината уреди собствеността му. В момента се водят преговори с Министерството на културата по всички необходими документи, свързани със статута на един музей.

Говорил съм с всички творци от РЪБ, каза Миразчиев, подчертавайки огромната загуба на Кольо Карамфилов: „Това са творци – историческа памет. Те са начертали пътя на съвременното изкуство в България и не можем да си позволим историята за него да бъде пренаписвана от външни автори“.

В музея ще бъдат събрани всички творби на РЪБ и те няма да бъдат продадени, а ще останат за града. Унищожените през последните 25 години ще бъдат възстановени. Ще се издаде и книга – монография на групата. А при откриването на музея ще се стартира мащабен дебат за мястото на съвременното изкуство след желязната завеса.

Емблематичната група РЪБ се свързва с новата вълна „неконвенционално” изкуство, стартирало с нея през 1989-та точно под тепетата. Създатели на групата са Албена Михайлова, Венета Маринова, Ивайло Григоров, Димитър Келбечев, Димитър Митовски, Емил Миразчиев, Данчо Григоров, Игор Будников, Кольо Карамфилов, Моника Роменска, Надя Генова, Павел Алберт и Румен Жеков.

Може да харесате още...