Прокуратурата поиска от кметовете на Раковски и Садово мерки за ограничване на достъпа до опасен мост

Въженият мост над река Марица, който минава през землищата на село Чалъковци, община Раковски, и село Селци, община Садово, е опасен за пешеходци. Районна Прокуратура Пловдив изпрати сигнал за това до кметовете на двете общини заедно с предписание за мерки, които да ограничават достъпа до него. До извода за влошеното техническо състояние се е стигнало след проверка по реда на общия надзор за законност за безопасността на въжените мостове, които са общинска или държавна собственост. Тя е била извършена по указания на Върховна административна прокуратура. В момента мостът, който е на границата между двете общини, създава рискове от инциденти като падане, подхлъзване и други.

Съоръжението в това си състояние не отговаря на едно от основните изисквания към строежите, записано в чл. 169 ал. 1 т. 4 от Закона за устройство на територията. „Това обстоятелство налага кметовете на общините Раковски и Садово да издадат заповеди по реда на Закона за устройство на територията – чл. 224а, с които да забранят достъпа до моста до неговото обезопасяване“, се сочи в сигнала на Районна прокуратура-Пловдив.

Оттам препоръчват още след като се уточни в юрисдикцията на коя община се намира съоръжението, съответният кмет да назначи комисия, която да установи състоянието му и да издаде заповед за поправянето, заздравяването или премахването.

Проверката на Районна прокуратура-Пловдив е обхванала общините Пловдив, Родопи, Марица, Хисар, Съединение, Стамболийски, Раковски, Перущица, Куклен, Кричим, Калояново и Брезово. На територията на част от тях – Родопи, Марица, Хисар, Съединение, Стамболийски, Перущица, Куклен, Кричим, Калояново и Брезово – няма изградени въжени мостове, общинска или държавна собственост. На територията на община Пловдив е наличен само един въжен мост – над река Дерменка, чието състояние е добро и през лятото на 2015 година му е бил извършен основен ремонт, при който са монтирани парапети.

Прокуратурата е изпратила становището от проверката си и до областния управител на Пловдив Здравко Димитров, който да проконтролира действията на кметовете на общините Раковски и Садово.

снимка: река Марица, Пловдив

Може да харесате още...