В Деня на родилната помощ майка, на ръба да изостави бебето си при раждането му, се срещна с хората, които я подкрепиха

Цвете, пита, кърпа и сапун, както повелява традицията, получи неонатологът д-р Диана Аргирова в Деня на родилната помощ от екипа на Центъра за обществена подкрепа “За деца и родители” на Фондация „За нашите деца“. Изненадата, която направи този ден различен за нея, обаче, беше една среща – с една майка и бебето й, което преди година и три месеца можеше да бъде изоставено.
“Вълнувам се”, сподели д-р Аргирова на импровизираната церемония в сградата на Центъра. През 2008-ма година в родилното отделение на МБАЛ Пловдив екипът на ЦОП започва именно с нея съвместно сътрудничество за предотвратяване на изоставените деца още в родилен дом. “Дотогава изоставените след раждане бебета се настаняваха в Дом. Днес в резултат на общите ни усилия мога да кажа, че все по-малко майки решават да оставят децата си” – коментира д-р Аргирова. По груба статистика, за миналата година в неонатологичното отделение на МБАЛ Пловдив, например, от двайсетина сигнала за бебета в риск от изоставяне, не повече от 7-8 не са си тръгнали с майките от родилното, споделя. Те, обаче, са били настанени в приемни семейства, допълва неонатологът и подчертава, че за нея самата работата по превенция на изоставянето не спира да добавя емоция, защото след като бебето остане при майка си, екипът проследява съдбата му.

rodilna pomo6t2Майката, с която д-р Аргирова се видя днес, е на 33 години и за нея спасеното от изоставяне бебе е трето дете. “Като влязох да раждам, мислех да го оставя. Но като се появи вашия представител от Центъра, за една седмичка ме убеди да си взема детето. Намери майка ми, която беше против да го задържа, говори с нея. Уреди всичко. Сега съм много щастлива, не знам как щеше да бъде, ако бях оставила малкия” – казва жената.

От преодоляване на причините, които са я карали да мисли за изоставяне на бебето си и подкрепа за него, през тази година екипът на Центъра е разширил помощта си за самата нея, както и за второто й дете – 7 годишно неподвижно момиченце.

“Благодарение на нас то получи рехабилитация, започна училище в “Стефан Караджа”, както и посещения на Дневен център за деца с увреждания. Осигурени бяха всички принадлежности, които години rodilna pomo6t5наред са се полагали за него по закон, но семейството не е съумяло да задвижи като получаване, а именно – декубитационен дюшек, тоалетен стол, декубитационна възглавница. А на майката, която е с епилепсия, помогнахме за контакт с медицински специалисти, които й предписаха нова терапия за болестта. Тя повлия припадъците и й позволи свобода по отношение грижите за детето” – обясни още за случая Фиона Зайкова, ръководител екип „Социална работа“ в Центъра.

“Ще продължим да оказваме подкрепа на това семейство, защото за нас е изключително важно, че сме съумели да съхраним връзката между майката и децата й” – категорична е Диана Крекманска, ръководител на ЦОП. По нейни думи, ако миналата година Центърът е предотвратил изоставянето на 46 бебета в три родилни отделения, с които работи по ранна превенция, през 2016-та екипът му е готов да работи още по-rodilna pomo6t4отдаден на каузата да няма изоставени деца.

Д-р Аргирова дари питата, която получи в сградата на ЦОП, на майката с пожелания да се грижи все така добре за децата си. А екипът на Центъра я изпрати с думите, че винаги може да разчита на подкрепата им.

Малчуганът, който вече казва думи като “мама” и баба”, тази неделя ще има прощъпулник, а в понеделник тръгва на ясли.

Може да харесате още...