Повече от 1000 държавни служители – на уроци по френски

Повече от 1000 държавни служители ще усвояват френския в следващите 4 години. Страната ни ще получи за курсовете 800 000 лева. Всичко това – по проекта „Национална франкофонска инициатива 2015-2018” в рамките на програмата „Френският език в международните отношения”. За него миналата година е подписам меморандум за партньорство с Международната организация на франкофонията (МОФ) и правителствата на България, Албания, Армения, Хърватия, Египет, Гърция, Унгария, Латвия, Литва, Румъния, Словения. Остава документът да се ратифицира от Народното събрание.

Освен служители в държавната администрация, се предвижда френски да учат и дипломати. От българска страна финансирането се изразява в осигуряване на 25% от средствата, необходими за провеждане на обученията, като останалите 75% са осигурени от МОФ.

Акцентът на българския проект е върху Плана за подготовка на българското председателство на Съвета на Европейския съюз през 2018, мярка 8. „Разработване на програма за обучение на Екипа на Председателството”, в която е заложено обучението на френски език, обясняват уроците от пресцентъра на правителството.

Може да харесате още...