Национален план: 21 хиляди безработни ще започнат работа, осигурена от държавата

21 хиляди безработни ще започнат работа, осигурена от държавата, през 2016-та. Това е разписано в Националния план за действие по заетостта, приет на заседание днес. За целта са планирани 73 млн. лв. С осигурената сума се очаква в заетост да бъдат включени над 21 400 безработни лица, а в обучение – още близо 11 000.  Нова насърчителна мярка в плана е въвеждането на дуалното обучение за безработни без квалификация. То ще се реализира чрез предоставяне на средства на работодатели за всяко разкрито работно място за обучение чрез работа.
С приетия план се дава за първи път възможност за аутсорсване на услуги за безработни лица. За целта ще се предоставят суми за „подкрепена заетост“ на регистрирани фирми-посредници за безработни лица, които срещат най-големи трудности при устройване на работа, поради това, че са с висока степен на инвалидност, други проблеми или са от най-рисковите групи. Средствата ще се отпускат на фирмите-посредници, които са ги устроили на работа на несубсидирано работно място, след като са ги подпомогнали с услуги, консултирали, включили в обучения и др. и са постигнали повишаване на тяхната пригодност за заетост. Срокът за заетост няма да бъде по-малък от 12 месеца. Планирано е включването на 2000 лица.

По нова насърчителна мярка е осигурено стимулиране на работодателите да включат в заетост 1400 безработни лица от уязвимите групи на пазара на труда. Това са хора, регистрирани като безработни поне шест месеца, безработни до 24 години, такива с основно и по-ниско образование, както и хора над 50 години, за които ще се субсидира половината от трудовото възнаграждение и дължимите от работодателя осигуровки.

По регионалните програми за заетост на 28-те области се предвижда през 2016 г. в заетост да бъдат включени 2200 безработни лица. Със средства от държавния бюджет проект „Красива България” ще осигури заетост на 550 лица и професионално обучение на 200 регистрирани лица в бюрата по труда.

Трудовите възнаграждения на включените в субсидирана заетост ще бъдат съобразени с минималната работна заплата за следващата година – 420 лева при пълен работен ден.

Повишава се и трудовото възнаграждение на младежите по програма „Старт в кариерата“ – от 430 лв. на 500 лв. Увеличават се заплатите на ромските медиатори, на психолозите, както и на безработните, включени в редица други национални програми.

снимка: архив

Може да харесате още...