Картини на италианския художник Орландо Роза – в Търговско промишлената палата

Сюрреалистът Орландо Роза подреди изложба в сградата на БТПП (Българската търговско-промишлена палата), която ще се открие на 21 януари от 17 часа. Експозицията е в партерното фоайе и ще продължи до 19 февруари. Роза е наречен „Майстор на метафизичната и сюрреалистична живопис“. Рисува това, което вижда и чува наоколо си, както и вътре в себе си, по-специално в дълбоката дихотомия, типична за метафизичната неравнопоставеност на ума и сърцето, казват още критици за него. Неговите картини върху дърво и върху платно се определят като интроспективни пътувания към истината.

Животът на художника започва в Милано на 1 юли 1939 г. Ранното му детство минава под знака на войната, включително под страха от бомбардировки и безпощадността на нацистко-фашистките репресии в Милано. На 14 години Орландо се намира в Рим. Рисува “картини” на площад Навона, които продава на туристите, и italianksi hudojnik2там е “забелязан” и въведен в ”римските салони” на благородниците – хората, които стимулират креативността му и неговата чувствителност, желанието му да изследва, да научава нови неща, да изпита нови емоции. Това е средата, в която се развива въображението, амбицията му и където се ражда неговата втора голяма страст: музиката. Така той завършва консерваторията “Джоакино Росини” в Пезаро.

Сравнително неотдавна Орландо Роза създава в София дружеството Рейнова (REINOVA), компания в областта на изкуството и живописта в сътрудничество с художествени галерии и български художници.

Може да харесате още...