Стратегическа среща България-САЩ в София, сред акцентите – сигурност, енергийна диверсификация, съдебна реформа и културни връзки

Стратегическа среща България-САЩ в София се проведе днес. Очи в очи за сигурността, енергийната диверсификация, съдебната реформа и културните връзки разговаряха министър-председателят Бойко Борисов и помощник държавният секретар на САЩ за Европа и Евразия Виктория Нюланд. Двамата оцениха като успешна форма на сътрудничество създадените работни групи за развитие на стратегическия диалог между двете страни в ключовите области.  Групите бяха създадени в резултат на постигнатите договорености при посещението на държавния секретар Джон Кери през януари миналата година.В контекста на световните усилия за овладяване на миграционната криза и заплахите към сигурността, Бойко Борисов и Виктория Нюланд разгледаха сътрудничеството в областта на отбраната и оцениха високо взаимодействието между правоохранителните органи в борбата с тероризма, се казва в официалното прессъобщение след срещата.

Силната ангажираност на общественото мнение и политическата воля на правителството са фактори, които очакваме да доведат до истинска реформа в съдебната система, заяви премиерът за медиите. По думите му, по съдебната реформа кабинетът си е поставили две цели – важните промени в Конституцията за засилване ролята на инспектората, отчета на главния прокурор пред парламента, разделянето на ВСС и др., както и влизането на конкретни дати в парламента на пет закона – за съдебната власт, антикорупционният закон, двата кодекса и законът за борба с тероризма.

nuland-b2Борисов е информирал госта си за стартирането на проекта за интерконектор България-Гърция и за подкрепата, която страната ни получи за изграждането на газов хъб „Балкан”. Той е очертал, че тези два проекта, както и започналите проучвания в Черно море за добив на газ, ще гарантират енергийна независимост на България и ще разширят възможностите за диверсификация на източници и маршрути за доставка и за част от Европа.

Премиерът е поставил и въпроса за съществуващия визов режим за български граждани като посочи, че страната ни е заинтересована от запазване на перспективите за разширяване на програмата на САЩ за безвизови пътувания. Няма конкретна информация от пресцентъра на правителството за отговора на Нюланд по темата.

Може да харесате още...