Поетесата и издател Божана Апостолова призова за създаване на Комитет за защита на България

Комитет за защита на България призова да се създаде поетесата и издател Божана Апостолова . В отворено писмо, публикувано на официалната й фейсбук страница, тя обясни, че целта е “да натискаме правителството, да се борим, да изискваме, да помагаме на властимащите – кой с каквото може, но в правилната посока, адресирана към спасението на страната ни. А не като сега – на хавая.” Апелът е адресиран общо, но журналистите са специално обособени в обръщението му.“България си отива. И е възмутително, че днес, когато всички, начело с журналистите, трябва да полагаме усилия за спасяването на страната и нацията ни (която вече напълно загуби духовността си), сутрешните блокове, а и не само те, ни занимават с новия съпруг на Наталия Кобилкина, или с клюки около Евгени Минчев, или…
Господа журналисти, моля ви, вземете се в ръце”, пише Апостолова. И след припомняне на затворените предприятия и работни места, пита какво ще правим, когато след 2 години европейските фондове свършат.

“Ако през оставащите няколко години правителството не тръгне към създаване на икономика, към подкрепяне и умножаване на нацията, към създаване на средна класа, България няма да я бъде. Уверявам ви, България си отива. Както казва Труман Капоти – погуби духа и духовността на една нация, а територията си тя сама ще напусне” – продължава писмото.

През миналия ноември Божана Апостолова написа друго послание до премиера Бойко Борисов, в което изрази мнение, че е абсолютно наложително образованието и културата в България да бъдат разглеждани с приоритет. ” Необходимо е да предвиждате от 10 до 15 милиона лева годишно за закупуване на книги от читалищата и библиотеките. Ако не можете да си позволите това, то бъдете така добър да върнете 20-те процента ДДС, които прибирате от всяка издадена българска книга”, посъветва го Апостолова.

Досега няма информация Борисов да й е отговорил. ДДС за книгите има в размера, в който е за всички останали стоки.

Дали Комитет за защита на България е поредния жест на поетесата, който цели публичен дебат по вече твърде горещата тема за опростачването в страната ни? Дали е проверка доколо интелектуалците у нас са готови да се обединят за обществена кауза? Или е опит за създаване на нов субект с перспектива за политическа битност? F2F TV ще потърси отговори.

снимка: ФБ страница на Божана Апостолова

 

Може да харесате още...