В сърцето на българския православен храм в Берлин откриха епархийски център в помощ на нуждаещи се българи

Епархийски център отвори официално врати към българския православен храм “Св. Цар Борис Покръстител” в Берлин навръх имения и рожден ден на митрополита на Западно и Средноевропейската епархия Антоний. Създаването на център за подпомагане на нашите сънародници зад граница се превърна в мисия за него още след като замина за немската столица като викарий на предишния митрополит. Миналият ноември правителството отпусна 300 хиляди лева за ремонт на храма. Криптата му до този момент се състоеше от зала за провеждане на обучителни семинари, а вече ще започне да се използва за социална трапезария, малка библиотека, канцелария и спално помещение със санитарен възел. Предвижда се да бъдат назначени трима души, които да се грижат за изпадналите в беда българи, както и да им осигуряват медицинска и социална помощ.

Българският храм в Берлин е разположен в стар гробищен парк в квартал Ной Кьолн. Днес в него беше отслужена празнична св. Литургия и освещаване на Епархийския център. А в събота вечерта по повод двойния празник на митрополит Антоний в “Св. Цар Борис Покръстител” се събра многобройно духовенство, сред което бяха Великотърновският митрополит Григорий, Пловдивският митрополит Николай, игуменът на Троянския манастир Велички епископ Сионий – духовен старец на митрополит Антоний, архим. Дионисий – председател на църковното настоятелство на Катедралния храм „Св. Александър Невски”, архим. Висарион – архиерейски наместник на Смолянска духовна околия, ик. Александър Величков – член на ВЦС при БПЦ-БП. В празничната вечерня, оглавена от митрополит Николай, взеха участие и свещенослужители, дошли от всички краища на обширната Западно и Средноевропейска епархия.

antonij-2013-1„Нищо не може да ми достави толкова духовна радост, както общата молитва на митрополити, епископи, свещенство и миряни, пропътували толкова километри в тежките зимни условия, за да бъдем заедно под купола на катедралния храм в Берлин – престолния град на епархията” – каза митрополит Антоний пред множетсвото.

Правейки равносметка на своето митрополитско служение, той изтъкна, че удовлетворение му носи и обновлението на храма, предоставен на българската общност от Евангелската общност в Берлин, но приведен във вид, съобразен с православните традиции, който да им напомня за България.

Може да харесате още...