Властите планират поетапно затваряне на пътища за 2-3 часа заради снеговалежите

Очакваме влошаване на пътната обстановка в следващите дни, ще затваряме пътища за 2-3 часа, за да можем да ги почистим и обработим. Това съобщи в първия от много време насам снежен ден министърът на регионалното развитие Лиляна Павлова. В предаването „Седмицата” на „Дарик радио” Павлова обясни, че освен затворените за целия зимен сезон пътища от републиканската мрежа, всички останали са отворени, обработени и проходими при зимни условия. През изминалата нощ в Ситуационният център на Агенция „Пътна инфраструктура“ не са получавани сигнали за проблеми на пътя. Министър Павлова предупреди, че по-тежката обстановка предстои, защото се очаква усилване на снеговалежа, а там, където сега вали дъжд, ще се обърне в сняг и ще вали интензивно до края на деня. Очакват се и сериозни заледявания, поради драстичното падане на температурите в понеделник и вторник. По думите й, при тези ниски температури няма да действа солта, с която се обработват пътищата, затова ще бъде използван калциев бихлорид, който действа при температури под минус 10 градуса, особено в градовете, в които има градски транспорт, най-натоварените пътища и автомагистралите.

По-ниският клас пътища ще се обработват основно с пясък. Министърът апелира водачите да са изключително внимателни предвид усложнената метеорологична обстановка и да не тръгват на път без зимни гуми и вериги със себе си.

Министър Павлова бе категорична, че стандартите за почистване на пътищата у нас са като европейските. „Нормите, които ползваме са различни за различните класове пътища, но хората трябва да знаят, че когато вали сняг, пътищата няма как да са на асфалт, те се почистват основно до 2-3 часа след спиране на снеговалежа“, обясни тя и подчерта, че проблемите идват именно от желанието на повечето шофьори да пътуват по черен асфалт при обилен валеж, но това е много скъпо удоволствие, при което напрактика пари отиват в канала. Регионалният министър отбеляза, че съгласно изискванията при обилни валежи пътищата трябва да се затварят, докато не се почистят, но за да не затрудняват гражданите, особено през почивните дни, е хвърлен сериозен ресурс.

Годишно за зимно поддържане на републиканските пътища се изразходват около 60 млн.лв., а заедно с почистването на общинските пътища и улици сумата набъбва в пъти, защото градското поддържане е много по-скъпо. По данни на Павлова, използваните химикали са изключително ефективни при борбата със снега и леда, но повреждат сериозно пътищата, особено тези, които са правени преди 20 години.

В предаването министърът на регионалното развитие и благоустройството коментира и идеята да се въведат еднодневни винетки, лансирана от националния омбудсман. Според Павлова, предложението е подвеждащо за гражданите и е породено от непознаването на нормативната база. Тя отбеляза, че в цяла Европа няма еднодневни винетки за леки автомобили, заради икономически причини, като ефективност за отпечатване. Освен това винетката е ценна книга, която трябва да е залепена на стъклото, за постоянен контрол. Министърът обясни, че взетото решение да се въведат електронни винетки и тол- такси за товарните автомобили ще е най-справедливо за българските граждани. Новата система ще позволява електронно заплащане, а и срокът ще е за една календарна година, а не както сега. Очакванията са електронните винетки да влязат в приложение през 2018 г., като в момента екипа на междуведомствената група работи за разработване на документацията за търга за избор на фирма, която да внедри системата.

Може да харесате още...