България е нарушила правото на Европейския съюз за специално защитената зона Калиакра

Tsarski_OrelБългария е нарушила правото на ЕС, защото не е включила изцяло териториите на орнитологично важните места в специалната защитена зона в района на Калиакра. Това реши днес Съдът на ЕС в Люксембург. Районът на Калиакра е важна зона за опазването на редица видове птици и техните местообитания, поради което е определен за орнитологично важнo място (ОВМ) от неправителствената организация BirdLife International. На 18 декември 2007 г. в съответствие с Директивата за птиците1 България създава специалната защитена зона (СЗЗ) „Калиакра“. Тази защитена зона обаче обхваща само две трети от територията на ОВМ „Калиакра“. Освен това западно от СЗЗ „Калиакра“ и извън ОВМ „Калиакра“ България установява СЗЗ „Белите скали“.
След жалби от Българското дружество за защита на птиците във връзка с недостатъчния географски обхват на СЗЗ „Калиакра“ и неблагоприятните последици от редица бизнес проекти за естествените местообитания и за местообитанията на някои видове птици, на 6 юни 2008 г. Комисията отправя официално уведомително писмо до България, в което я приканва да преустанови констатираните нарушения на задълженията ѝ произтичащи от Директивата за птиците.

Тъй като не е удовлетворена от различните отговори, предоставени от България, на 1 декември 2008 г. Комисията ѝ изпраща второ официално уведомително писмо, в което изисква да бъдат преустановени нарушенията на задълженията ѝ също така и спрямо Директивата за местообитанията2, доколкото е разрешила изграждането на множество вятърни генератори в границите на ОВМ „Калиакра“. На 30 януари 2009 г. България отговаря на тези писма, а след това няколко пъти изпраща допълнителна информация.
На 30 септември 2011 г. Комисията връчва на България трето, допълнително официално уведомително писмо, в което, от една страна, обединява двете предходни писма, и от друга, отправя нови искания във връзка с териториите на две директиви – Директива 2009/147/ЕО на Европейския парламент и на Съвета от 30 ноември 2009 година относно опазването на дивите птици (ОВ L 20, 2010 г., стр. 7). И Директива 92/43/ЕИО на Съвета от 21 май 1992 година за опазване на естествените местообитания и на дивата флора и фауна (ОВ L 206, стр. 7; Специално издание на български език, 2007 г., глава 15, том 2, стр. 109).

В това писмо се поставят две групи въпроси: за недостатъчния географски обхват на територията на СЗЗ „Калиакра“ и за въздействието на редица проекти върху СЗЗ „Калиакра“, СЗЗ „Белите скали“, ТЗО „Комплекс Калиакра“ и зоната, която е трябвало, но не е била класифицирана като СЗЗ според списъка на ОВМ.
На 30 януари 2012 г. България уведомява Комисията, че по-голямата част от изброените от нея проекти са одобрени преди присъединяването на страната към Съюза или преди включването на съответните зони в мрежата „Натура 2000“, поради което правото на Съюза не се прилага към тези територии.
С писмо от 22 юни 2012 г. Комисията издава мотивирано становище, в което приема, че България не е изпълнила задълженията си произтичащи от Директивата за птиците, от Директивата за местообитанията и от Директивата относно оценката на въздействието на някои публични и частни проекти върху околната среда3.

България отговаря на мотивираното становище и въз основа на някои допълнителни сведения уведомява Комисията, че е взела редица мерки за отстраняване на констатираните проблеми.
Тъй като счита, че положението остава незадоволително, на 24 март 2014 г. Комисията предявява иск пред Съда на Европейския съюз.

Днес Съдът на Европейския съюз реши, че България е нарушила правото на Съюза и защото е одобрила проектите „АЕС Гeo Eнeрджи“, „Дисиб“ и „Лонгман инвестмънт“ на територията на орнитологично важното място в района на Калиакра, която не е била, а е трябвало да бъде класифицирана като специална защитена зона (нарушение на някои разпоредби от Директивата за птиците); одобрила е проектите „Калиакра уинд пауър“, „ЕВН Енертраг Каварна“ и „Вертикал — Петков и с-ие“, както и проекта „Трейшън клифс голф енд спа резорт“ съответно на територията на специалната защитена зона в района на Калиакра и специалната защитена зона в района на Белите скали (нарушение на някои разпоредби от Директивата за местообитанията). Страната ни не е оценила правилно кумулативния ефект на проектите „Уиндтех“, „Брестиом“, „Еко Енерджи“ и „Лонгман инвестмънт“ на територията на орнитологично важното място в района на Калиакра, която не е била, а е трябвало да бъде класифицирана като специална защитена зона, и от друга страна, въпреки това е разрешила осъществяването на проекта „Лонгман инвестмънт (нарушение на някои разпоредби от Директивата относно оценката на въздействието на някои публични и частни проекти върху околната среда).

Може да харесате още...