Автопортрети, събрани под името „Образ и подобие“, в Градската галерия на Пловдив от утре

obraz i podobie77 автопортрета на емблематични съвременни творци, събрани под името „Образ и подобие“ от колекционера и меценат Николай Неделчев, са подредени в изложба в Градската художествена галерия в Пловдив и от 15 януари са достъпни за публика. Откриването ще е от 18:30 часа и на него се очаква да присъстват част от авторите на произведенията, някои от които са родени под тепетата.

Основната кауза, която меценатът и неговият екип са си поставили, е не само да мотивират гражданите и гостите на Пловдив да видят изложбата, но и да ги вдъхновят да говорят за нея и за изкуството като цяло от първо лице.

“Изкуството е това, което всеки вижда и разбира. То е лично преживяване. Затова изложбата използва именно думите на посетителите, за да привлече нова публика. А новата публика на свой ред може да напише своето описание и да привлече още посетители. В съвременното изкуство авторпортретът вече не е творческо отражение на физическия облик на лицето, а на вътрешния свят на автора. Личното мнение и личната емоция на всеки посетител също са отражение на вътрешния му свят, т.е. тези описания представляват своеобразен автопортрет на посетителя.”, сподели Николай Неделчев.

На Главната улица в Пловдив вече са монтирани новите визии на кампанията, които запазват стилистиката на комуникацията до момента, но думите върху белите платна вече не са на копирайтърите, а са на част от посетителите на първата изложба.

„Призовахме хората да дойдат да видят изложбата и да дадат своето описание на една от картините. Така запечатахме истинските моментни състояния на зрителите докато наблюдават картините. Използвахме техните автентични описания, за да отправим същото предизвикателство и към Пловдив: „Елате и вижте с очите си тази уникална колекция и кажете какво виждате вие.“ Така думите на визиите ни ще се променят във всеки град, а хората сами ще имат силата да мотивират публиката да посети изложбата – чрез собствените си впечатления.“, каза Георги Гавазов, управляващ партньор в агенцията, носеща името и традициите на един от най-значимите колекционери на изкуство и меценати на днешното време – Saatchi.

Изложбата може да бъде видяна до 10 февруари, след което ще започне нейната подготовка за гостуване в друг български град. Във всеки град посетителите ще имат възможност на място да напишат своето описание на едно от произведенията и да го качат на специално създаден за целта уебсайт. След това ще могат да шернат своето описание и разбиране в социални мрежи. Освен това благодарение на висококачествения цветен принтер, предоставен от HP, партньор на „Образ и подобие“, всеки може на място да отпечата своите думи на плакат, който да вземе със себе си и да запази като ярък спомен от допира с изкуството.

 

Може да харесате още...