Отварят обществена поръчка за 6 нови двигателя за МиГ-29

mig29_007„До края на януари ще бъде обявена обществена поръчка за доставка на шест нови двигателя на самолети МиГ-29 и съответните части“. Това съобщи министърът на отбраната Николай Ненчев в Авиобаза “Граф Игнатиево”, където беше и кръщението му във въздуха на учебния МиГ-29 с борден номер 33, оборудван с двигатели, доставени по споразумението между България и Полша. То беше ратифицирано от Народното събрание на 27 ноември 2015-та, с което се регламентира ремонта от Полша на 6 двигателя за изтребителите ни и извънредното предоставяне на българските ВВС за ползване на 2 двигателя  до завършването на ремонта на българските.

„Нямам съмнения за това, че българската авиация ще бъде на високо ниво и ще може да изпълнява своите задължения“, каза военният министър, а премиерът Бойко Борисов заяви, че парите за доставката на шест grafa-bb3нови двигателя са обезпечени в бюджета. „В напреднала фаза сме държавата да си откупи обратно авиоремонтния завод „Авионамс“, съобщи държавният глава и добави, че се очаква до края на март да приключи ремонтът на летището в Безмер. Той припомни, че министърът на отбраната има мандат за преговори за нов самолет.

Полетът с МиГ-29 беше наблюдаван и от посланика на Полша Кшищоф Краевски, от началника на отбраната вицеадмирал Румен Николов, заместник-началника на отбраната генерал-лейтенант Константн Попов и командира на Военновъздушните сили генерал-майор Румен Радев. Самолетът с борден номер 33, на който се качи министърът на отбраната Николай Ненчев, бе пилотиран от полковник Димитър Петров, заместник-командир на Граф Игнатиево.

Може да харесате още...