Външно министерство призова КНДР да преустанови ядрената си и балистична програма

znak_stop“Силно сме обезпокоени от новината за извършен на 6 януари 2016 г. от КНДР термоядрен опит” – това се казва в официалната позиция на българското Министерство на външните работи във връзка с изявление на КНДР за извършен опит с водородна бомба днес.  Ако изявлението се потвърди, този четвърти по ред ядрен опит би бил в драстично нарушение на няколко резолюции – от 2006-та до 2013-та година – на Съвета за сигурност на ООН и на споразумението за гаранциите на МААЕ. “Подобен провокативен акт неминуемо ще доведе до задълбочаване на напрежението в региона и ще възпрепятства сериозно усилията за намиране на решение на ядрения проблем на Корейския полуостров. За пореден път призоваваме КНДР да преустанови своята ядрена и балистична програма, и да се ангажира конструктивно с международната общност за постигане на мир и стабилност в Североизточна Азия” – се казва още в официалното становище на българските власти.

Остри реакции изразиха от много страни в света. Съветът за сигурност на ООН свика спешно заседание по случая. Генералният секретар на ООН Бан Ки-мун строго осъди ядрения опит на Северна Корея и призова Пхенян да спре ядрената си програма, съобщи Агенция Фокус, цитирайки AFP.

“Първото изпитание на водородна бомба беше успешно извършено в 10.00 часа сутринта (местно време) на 6 януари 2016 година“, е заявил говорител на севернокорейската държавна телевизия, според Агенция Фокус, която подчертава, че по думите на говорителя, ядреният опит е бил лично нареден от лидера на Северна Корея Ким Чен-ун и се случва само два дни преди рождения му ден.  Пхенян е уточнил, че тестваното ядрено устройство е „умалено“, допълва Фокус.

Може да харесате още...