Арменската общност посреща Рождество

armenska koleda1Тази вечер арменците у нас се събират на Бъдни вечер. В Пловдив, където е най-голямата арменска общност в страната, много семейства по традиция преди вечерята идват в храма “Сурп Кеворк” на тържествена църковна служба. Тя започва точно в 16 часа и след завършването й, с преизпълнени от светлина сърца младите скаути отнасят по домовете свещичка със свещен огън, разказва д-р Ахавни Кеворкян. Днес тя е пекла 5 часа хапама, за да посрещне с нея роднини и приятели. Това е празничен десерт, характерен за арменците – усмихва се Ани, докато отхлупва капачето на тиквата, напълнена с ориз, масло, сушени плодове и мед. Уханието е фантастично, а когато опиташ сладкиша, отпивайки арменски коняк или вино от нар, можеш да усетиш вкуса на истинската радост от живота.

За да са сладки приказките и отношенията между хората, задължително на трапезата тази вечер арменците слагат мед, разказва Ани. И допълва, че наред с традиционния хляб лаваш, сърмичките, рибата и ашурето със сушени плодове и ядки, познато като „ану шабур”, семействата от общността задължително подреждат и нарове. Нарът има точно толкова зрънца, колкото са дните в годината и освен че земята ни е пълна с този плод, ние вярваме, че той символизира обединението ни, казва Ани.

armenska koleda4Тази година за първи път да споделят традицията на рождественските празници тя като представител на арменското културна общност под тепетата и почетният консул на Армения в Пловдив Ехиязар Узунян събраха журналисти в арменската сладкарница, в която канелата не е само дъх, а и име.

Между 4 и 5 хиляди души са арменците в Пловдив и региона. Почитаме Рождество не само защото сме първият народ, приел християнството, а и защото успяхме да запазим в годините традицията, обяснява Узунян. А арменската традиция повелява от Нова Година до 6 януари, когато се празнува Рождетсво Христово, вратите на всеки арменски дом да са широко отворени за гости и отрупаните маси да не се вдигат.

Освен Арменската апостолическа православна църква, днес и утре Бъдни вечер и Рождество отбелязват още християните от руската, сръбската и йерусалимската православна църква.

Може да харесате още...

1 Отговор

  1. Валантина каза:

    Чудесен празник и прекрасно изготвен сладиш! А знаете ли, че точно той е превърнат в главен герой на красив танц? В 60-те години на миналия век “Хапама” е жизнерадостен танц, представян от ансамбъл Ереван от Шумен: http://agbubulgaria.org/?p=2413