Изненада за децата на отец Иван в Нови Хан … или как едно конче от Храбрино си намери дом

brankoВъв втория ден на новата 2016-та една история, подобна на приказка, ще донесе радостна изненада на децата от приюта на отец Иван в Нови Хан и едновременно с това – среща на 5 годишното малко конче Бронко… с неговата половинка. Понито, с което на Рождество за първи път дядо Коледа пристигна, натоварен с подаръци, при малчуганите в село Храбрино, си търсеше дом. Неговите стопани Маргарита и Румен Шиндови тръгват за Германия и въпреки, че толкова обичат приятеля си, няма как да го вземат със себе си.

Споделят във фейсбук, че търсят хора, които да се грижат за него. Едновременно с това предлагат на кмета на Район Западен в Пловдив да вземат Бронко за туристическа атракция на Гребната база. Актьорската му дарба се доказва безпрекословно на Коледа, когато – с рогца като на северен елен – той събира овации на площада в природопското село, теглейки вместо шейна, шарена каручка с лакомства и изненади за децата на Храбрино.

fermerski-pazar42Идеята е на Стефка Диманова, братовчедка на стопаните на Бронко. От години тя е секретар на кметството. Новият кмет Ангел Чобанов прегръща инициативата й и от фантазия, тя се превръща в реалност за радост на малки и големи. А Бронко става истинска звезда във фейсбук.

Започнахме да правим къщичка за него, защото малкият ми Гошко се влюби в понито – разказва Стефка. Но съдбата готви на кончето изненада. Тя идва с обаждането на отец Иван от Нови Хан. Предложил да вземат Бронко – хем да радва децата от приюта, хем да са си дружинка с женското пони, за което се грижат в мини стопанстовто им.

По Коледа се случват чудеса, пише Маргарита във фейсбук веднага след обаждането на отец Иван. И се заема с идеята да съберат дрешки и играчки за малчуганите в Нови Хан. Щом Бронко ще има нов дом, нека да влезе в него с подаръци за най-малките!

podaraci-novi hanПонито е с куп извадени документи и регистрации. Можеше да работи на гребната база като пловдивска атракция. Кметът на район Западен е разрешил. Но засега съдбата му е да срещне половинката си в Нови
Хан и децата там. А ако си имат бебе, ще си го купим – поне в това се надявам и аз, и малкия ми Гошко – споделя Стефка.

Днес отец Иван ще отпътува за Нови Хан с изненадите за своите деца.

А Гошко, който през нощта е плакал за Бронко, ще го изпрати с надежда скоро да посрещне бебето му в къщичката, която е започнал. И един ден ще разбере, че така е научил първите си житейски уроци. За любовта. За грижата. За споделената добрина. За раздялата. И за надеждата.

снимки: със съдействието на Стефка Диманова

Може да харесате още...

2 Отговори

  1. Славка Диманова каза:

    Благодаря ти Стефи! Гордея се с теб, че си наследила от нашето семейство най-важното – да помагаш и ти идва от вътре винаги когато и където трябва, да загърбваш понякога личното си време и семеен уют, за да дадеш други му такъв. Макар понякога да съм ти ядосана, това е което тегне сърцето ти.

    • Екатерина Костова каза:

      Възпитали сте я така, Славка. Имала е пример със сигурност 🙂