Деца от Силистра събраха пари за… построяването на училище в Гана

gana1Учениците от Езикова гимназия “Пейо Яворов” в Силистра помогнаха деца от Гана да не учат под открито небе, а в истинска училищна сграда.  Така началното училище Adaklu Torda, сгушено в сянката на дърветата, вече има свой дом със стени, покрив и класни стаи. Вдъхновение за каузата на миналогодишния десети “а” в силистренската гимназия се оказва американският учител-доброволец по програмата Фулбрайт Майкъл Пелехач. В няколко последователни часа по английски в българското училище заедно с класния ръководител на класа Кремена Радоева  успяват да разкажат на младежите за неграмотността в света, краудсорсинга, разказването на истории и лидерството. След тези теми Майкъл Пелехач споделил и за децата от Гана. И идеята за 25 учебни дни да се съберат 25 хиляди долара става цел.  

Оттук нататък сюжетът е като написан от сценарист в Холивуд. Чрез американския си учител българчетата се свързват с фондацията „Pensils of Promise” със седалище в Ню Йорк. Фондацията подпомага фондонабирателни кампании за изграждането на училища и до момента е построила над 300 училища в Гана, Гватемала и Лаос.

В края на миналия март е първото фондонабиращо събитие на десетокласниците. Кулинарният базар не печели много средства, но за него разказва американски вестник, а редакторският хонорар е дарен за каузата. Следват още няколко инициативи – видео по рап песен на ученик от класа, благотворителен концерт на 10-а… и подкрепата в Силистра от познати и непознати съученици, родители, гражданство, кметство, прескача Океана и добавя приятелства от Америка. Така в срок се събират дори повече от първоначално поставените за цел средства: $28,780. Решава се остатъкът над 25 хиляди долара да е за обучение на учители и стипендия на деца от училището в Гана.

Тази година на 11 ноември сградата с 3 класни стаи за 78 деца от 3 випуска е тържествено открита, а преди броени дни класът от Силистра, вече 11-а, получава благодарствено писмо от своите далечни приятели.  “Учениците в Adaklu Torda имат вече достъп до формална училищна среда, улесняваща ученето и подсигуряваща по-високо качество на образование, което ще продължава да им служи години напред”, се казва в писмото.

На паметната плоча на построеното с помощта на българските деца училище има и техен наслов: “Посвещава се на обикновените хора, които могат да доведат до необикновена промяна”.

 

Една вдъхновяваща история по информация и снимки, споделени във фейсбук страницата на Езикова гимназия “Пейо Яворов”, Силистра

Може да харесате още...