Митрополит Антоний освети вода за българския православен параклис на Антарктида

berlin_den2_001aВода, осветена от митрополит Антоний днес, ще носят на Антарктида българските полярници от втората група на експедицията. Днес в храм “Александър Невски” в столицата главата на Западно и Средноевропейската епархия на БПЦ в съслужение с председателя на ПКСХП “Св. Александър Невски” и други висши духовници отслужиха тържествен водосвет пред иконата на Христос и благословиха мисията на екипа на професор Пимпирев. Осветената вода е за започнатото още през 2003 година устройване на българския параклис на ледения континент, посветен на Свети Йоан Рилски Чудотворец.Архим. Дионисий връчи на ръководителя на експедицията проф. Христо Пимпирев съда със светената вода за новата постройка на българския православен параклис на о-в Ливингстън. Параклисът, който вече е завършен, ще бъде поръсен от нашите учени на Богоявление. Той е единственият засега православен храм на Антарктида.

Втората група от нашите антарктици тръгва за остров Ливингстън в края на тази година. Очаква се на 1 януари 2016 г.да са в град Ушуайя, откъдето с испанския кораб “Есперидас” ще потеглят към българската база, за да стигнат там в навечерието на Богоявление.

През януари и февруари е планувана основната работа на ледения континент. Подготовката за нея вече е започнала благодарение на първия екип от геодезисти и картографи, който замина преди десетина дни.antarktida
Приоритети са климатичните промени вследствие на общото земно затопляне, картографирането на неизследвани територии от повърхността в антарктическия регион с помощта на дрон и геологични проучвания за перспективността в металоносно отношение на района на българската база. С нашите специалисти в сходни и други направления ще работят съвместно двама португалски изследователи и един монголски учен.

Очакваме нашите учени да се завърнат в родината в началото на март 2016-та.

 

Може да харесате още...